Iedereen in een strakke broek

Bijna herfst, tijd voor nieuwe mode.

In een korte serie onthult nrc.next de trends, van top tot teen.

Leggings zijn niet eng. Als je maar goed combineert. Foto Reuters Actresses Hilary (R) and Haylie Duff pose at the party for the launch of T-Mobile Sidekick 3 in Los Angeles June 20, 2006. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES) REUTERS

Nadat vrouwen jaren aan hun heupbroeken moesten sjorren uit angst voor een bouwvakkersdecolleté, zitten broeken weer waar het hoort: rond de taille. Voorbij zijn de dagen dat je string – zoals bekend ook passé – boven alles uitpiepte en dat je love handles over je lage broek heen blubberden. De hoge taille is een zegen voor bijna iedereen, maar let wel even op de achterzakken. Als die ook te hoog zitten, lijkt je kont al gauw van enorme omvang.

Verder is de broek wat minder vergeeflijk, dit seizoen. De strakke broeken, die in de zomer al dreigend aanwezig waren, gaan het nu echt overnemen, of het nu leggings, strakke spijkerbroeken of drainpipe pants zijn. Voor mannen én vrouwen en bij elke H&M of Zara verkrijgbaar. In het magazine van H&M staat op de broekeninspiratiepagina zelfs een man in strakke leren broek met rode bretels eraan. Jort Kelder, eat your heart out.

Leggings lijken eng, maar de legging staat bijna nooit op zichzelf. Gelukkig, want zoals een Engelse modejournalist schreef: ‘How do you inhale a fat bum? You can’t.’ Eigenlijk is het de bedoeling dat je er een jurktrui, jurk of minirok overheen draagt, en ballerina’s eronder, het liefst in dezelfde kleur zodat je er niet als een multi-gekleurde kleuter uitziet. En dan is de legging ineens een lekker dikke maillot zonder voetjes. Wat ook terugkomt: de leggings met van die lussen onderaan, die onder je voeten doorgaan. De echte ballet-legging, zeg maar. Let op! Boven leggings géén strakke truitjes, want dan zie je eruit als een sloerie, in plaats van Stella McCartney.

Mannen moeten „absoluut een slanke broek”, vindt Nishantha de Gruiter van Oger. Daarmee bedoelt hij niet strak, maar wel „mooi aangesloten. Comfort komt in dit geval op de tweede plaats.” De bandplooi kan allang niet meer, alles is nu flat front. Ook modieus, in de wereld van de pantalons, is de wingpocket, zoals je die wel op jeans ziet, in plaats van de ouderwetse steekzak. En de knoopgulp komt terug – wel afgewerkt met een laagje katoen, zodat de knopen niet door de stof heen komen.

Wie deze herfst wil investeren in een mooie broek voor het werk, koopt er een van Incotex of Valentini (te krijgen bij Oger en Pauw).

Voor casual trekt de man gewoon een spijkerbroek aan. Leuk nieuwtje: voor gadgetfreaks maakt Levi’s nu een spijkerbroek met iPod-zakje. Deze broeken zijn herkenbaar aan het witte lederen plaatje. Ook verkrijgbaar voor vrouwelijke freaks.

Aaf Brandt Corstius

    • Aaf Brandt Corstius