Hongaar met sjerp ontwaakt in Amsterdam

Ze noemen het zelf de Mr Gay Europe-verkiezing. Maar wat is dat eigenlijk? Iemand die alle Europese homo’s vertegenwoordigt? Of is het gewoon een ‘schoonheidsverkiezing’ – zoals www.gay.nl schrijft: „De 29-jarige Hongaar Nándor Gyöngyösi is zaterdagavond gekozen tot mooiste homo van Europa.”

Hoe dan ook, de verkiezing is gewonnen door deze Hongaar – gefotografeerd op zondagochtend, na zijn verkiezing, op zijn hotelkamer.

Nándor (roepnaam Nandi), werkt in de computerbranche, doet aan bodybuilding en houdt van zwemmen en reizen. Toen hij in juli werd gekozen tot Mr Gay Hongarije, zei hij: „In Hongarije is de algemene opinie dat homo’s vrouwelijke jongens zijn. Ik wil graag het tegendeel bewijzen.”

De organisatie van het evenement noemt de winnaar „een nieuwe ambassadeur [...] die het gezicht kan zijn voor jonge homo’s in Europa. Dit geldt vooral voor homo’s en lesbo’s in veel Oost-Europese landen, die niet vrijuit en in alle openheid kunnen leven.” De kandidaten werden daarvoor natuurlijk ook op ‘zwembroek-look-uitstraling’ getest.

Overigens zijn er genoeg homo’s die een Mr Gay Europe helemaal niet als ‘hun ambassadeur’ zien. Zo schrijft ‘Magnum’ op gay.nl bijvoorbeeld: „Het gaat eigenlijk helemaal nergens om, niks ambassadeursfunctie, alleen vleeskeuring en aandachtsgeile kandidaatjes, en weer reden voor een feestje. Dus laten we stoppen met zeuren. Volgende week is iedereen de winnaar vergeten, stond niet eens in De Telegraaf-komkommerzondag-editie.”

‘Waarheen’ schreef: „Prima dat er iemand uit Oost-Europa is gekozen! Daar is nog best heel veel werk te doen, als je ziet wat er bijvoorbeeld in de Baltische staten en in Polen gebeurt!!!”