Hezbollah wil praten over ruil gevangenen

De leider van het fundamentalisch-shi’itische Hezbollah in Libanon heeft Israël opgeroepen te onderhandelen over uitwisseling van twee ontvoerde Israëlische soldaten tegen vijftien Libanese gevangenen.

„Er zijn al contacten gelegd ter voorbereiding van de onderhandelingen. Italië wil daarbij betrokken worden en de Verenigde Naties zijn geïnteresseerd”, aldus secretaris-generaal Hassan Nasrallah op televisie. Israël ontkende dat er al onderhandelingen gaande zijn. En de families van de twee soldaten Ehud Goldwasser en Eldad Regev verklaarden geen concrete informatie te hebben.

Nasrallah zei dat hij niet had verwacht dat Israël met een oorlog zou reageren op de ontvoering van Israëlische soldaten op 12 juli, waarbij drie soldaten om het leven kwamen. „Als ik dat op 11 juli had geweten en als je mij vraagt of ik dan deze operatie had uitgevoerd, dan zeg ik nee, absoluut nee”, aldus de shi’itische leider.

Nasrallah zei dat Hezbollah het zuiden van Libanon niet zal verlaten, maar zich stipt zal houden aan de bepalingen van VN-resolutie 1701 als ook Israël zich aan bepalingen houdt. Als het Libanese leger Hezbollah-militanten aantreft met wapens, dan mogen de wapens in beslag genomen worden, aldus Nasrallah. Hij zei niet te verwachten dat de vijandelijkheden op afzienbare termijn hervat zullen worden. Dat zou volgens hem ook te maken hebben met „de huidige Israëlische situatie”. Het Israëlische leger trekt zich terug uit Libanon en het leven in het noorden van Israël heeft zich grotendeels genormaliseerd.

Premier Olmert heeft besloten een regeringscommissie met vergaande bevoegdheden in te stellen om het Israëlische beleid in de aanloop naar en tijdens de oorlog te onderzoeken. Terugkerende reservisten, bewoners van noordelijk Galilea en families van gesneuvelde soldaten hebben, samen met de media, felle kritiek op dat beleid.

Olmert was tegen een officiële, onafhankelijke staatscommissie uit vrees voor politieke repercussies en heeft nu gekozen voor een door de regering benoemde commissie. Olmert maakt vanavond bekend wie de regeringscommissie gaat leiden.

In Gazastad zijn gisteren twee ontvoerde journalisten van Fox News na twee weken in goede gezondheid vrijgelaten. Hun vrijlating kwam tot stand na bemiddeling van de Palestijnse premier Haniyah en Hamas. De daders behoren tot een schimmige groe-pering.

In Gaza doodde het Israëlische leger vanochtend vier militanten van Hamas en werd een gepantserde Landrover Defender van Reuters beschoten door een Israëlische helikopter. De twee Palestijnse Reutersjournalisten raakten daarbij gewond.