Het is dringen op rechts

De nieuwe rechtse partijen zien veel ruimte voor zichzelf. Maar de peilingen geven hun geen gelijk.

Marco Pastors rekent op minimaal vijf zetels bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 november. Maar het kunnen er ook vijftig worden, zegt hij. Geert Wilders, lijsttrekker van de nieuwe Partij voor de Vrijheid, zegt dat een zetel of tien mogelijk moet zijn. Zo groot is volgens hem „de ruimte op rechts”.

De ‘ruimte op rechts’, of liever het ‘gat op rechts’, is in korte tijd een populaire uitdrukking geworden voor de zetels die te behalen zijn voor partijen die rechts van de VVD staan. De ruimte is volgens de rechtse politici zelf groot. De VVD is volgens hen geen rechtse, maar een in veel opzichten links-liberale partij. Een rechts-populistische partij is er nu in de Kamer niet, op de uit elkaar vallende LPF na. En dat terwijl die partij in 2002 nog 26 zetels haalde.

Opiniepeiler Maurice de Hond onderzocht hoe groot de ruimte op rechts nu is. Niet veel meer dan een zetel of acht, zegt hij. Volgens zijn laatste peiling kan Wilders’ Partij voor de Vrijheid drie zetels halen. De nieuwe partij Eén NL van Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) en Joost Eerdmans (LPF) komt met één zetel in de Kamer. Hilbrand Nawijn zou uit de Kamer verdwijnen. Partijen als NieuwRechts van Michiel Smit, Ons Nederland of Forza!Nederland maken volgens De Hond helemaal geen kans.

Ook volgens de politieke barometer van bureau Interview/NSS, in opdracht van tv-programma Nova, krijgen de rechtse partijen nauwelijks voet aan de grond. Wilders zou de enige zijn die in de Kamer komt.

Probleem van de rechtse partijen is, zo blijkt, dat veel mensen wel rechts zíjn, maar niet rechts stemmen. Volgens De Hond is 26 procent van de kiezers „rechts tot uiterst rechts”, maar die kiezers trekken bijna allemaal naar CDA en VVD. De ruimte op rechts is er dus wel, de twee coalitiepartijen maken er alleen het meest gebruik van. Niet zo gek, blijkt uit de peiling van Interview/NSS. VVD’er Rita Verdonk is met afstand de populairste rechtse politicus. (GV)

Peiling aantal zetels

Bijdragen: Egbert Kalse, Guus Valk