Geweld in Pakistan na dood van rebellenleider

Ten minste drie mensen zijn gisteren om het leven gekomen bij grootschalige onlusten in de Pakistaanse provincie Baluchistan. De onlusten braken uit nadat bekend was geworden dat de invloedrijke rebellenleider Nawab Akbar Bugti (79) zaterdag was omgebracht door militairen van het Pakistaanse regeringsleger. Analisten houden er rekening mee dat Bugti’s dood de in Baluchistan al decennialang levende weerstand tegen de centrale regering in Islamabad een nieuwe impuls zal geven.

Twee omstanders en een agent kwamen gisteren om bij rellen in Quetta, de hoofdstad van Baluchistan. Bussen, banken en politiewagens gingen in vlammen op. De politie arresteerde ongeveer 450 mensen. Het hoofd van de politie in Quetta zei dat een straatverbod van kracht was in de stad, maar dit bericht werd tegengesproken door de Pakistaanse minister voor Informatie en door de burgemeester van Quetta. In de stad explodeerde ook een bom, maar daarbij vielen geen slachtoffers.

De rellen braken uit nadat bekend was geworden dat soldaten van het Pakistaanse leger zaterdag Nawab Akbar Bugti hadden omgebracht, de leider van de rebellen in Baluchistan. Bij de gevechten kwamen zeker 24 rebellen en ruim 20 regeringssoldaten om, aldus de Pakistaanse autoriteiten.

De inwoners van de woestijnprovincie Baluchistan, die grenst aan Afghanistan en Iran, voelen zich al jaren achtergesteld door de regering in Islamabad. De Baluchi’s eisen een groter gedeelte van de opbrengsten uit de verkoop van de omvangrijke natuurreserves van de provincie, zoals gas, olie en kolen. De provincie is dit jaar al herhaaldelijk het toneel geweest van aanslagen.

Bugti, een voormalig Pakistaans senator en minister, dook onder na een mislukte aanslag in 2005 op de Pakistaanse president Pervez Musharraf. De regering beschuldigt Bugti ook van het plegen van aanslagen op overheidsinstellingen.

Een voormalige generaal in het Pakistaanse leger omschreef Bugti’s dood gisteren als een „grote tragedie”, die mogelijk zal leiden tot een vergroting van de afstand tussen arme Pakistani en de regering van Musharraf. „Het is erg gevaarlijk de jeugd een extra reden te geven om te radicaliseren, nu we al druk bezig zijn terroristen [van Al-Qaeda] te bestrijden”, aldus Talaat Masood, nu een politiek analist. (AP)