Franse socialisten vrezen vooral zichzelf bij komende verkiezingen

Wilt u verkiezingen winnen? Breng elkaar dan niet in diskrediet! François Hollande, de partijleider van de Franse socialisten (PS), moest er gisteren tijdens de zomeruniversiteit van zijn partij wel bijzeggen welke verkiezingen hij bedoelde. Namelijk die om het presidentschap van Frankrijk, over acht maanden.

Zijn partijgenoten worden in beslag genomen door de interne voorverkiezingen op 16 november voor een presidentskandidaat. De eerste keer dat de PS zo’n verkiezing hield, in 1995, versloeg Lionel Jospin één tegenkandidaat.

Nu voeren vijf mogelijke kandidaten campagne voor zichzelf. En dan houdt Hollande ook nog rekening met zichzelf als kanshebber.

Maar de partijleider verkeert in een lastige positie. Koploper in peilingen, met afstand, is zijn levensgezellin, ex-minister Ségolène Royal. Zij kreeg ook dit weekeinde weer felle kritiek van de andere vier, de ex-ministers Dominique Strauss-Kahn, Jack Lang en de ex-premiers Laurent Fabius en Lionel Jospin. Zij verwijten Royal een gebrek aan inhoud en een voorkeur voor tv-camera’s boven discussies met partijleden.

De sfeer wordt grimmiger. Hollande moet bovendien laveren om verdenkingen van partijdigheid te vermijden. Hij vreest nu dat zijn partij de echte verkiezingen van 2007 al tijdens de interne voorverkiezingen gaat verliezen. Hij gaf de kandidaten daarom een ogenschijnlijk onmogelijke opdracht: zeg niets over elkaar dat onze tegenstanders tegen ons kunnen gebruiken.

Opvallend wat dat betreft was het optreden van Lionel Jospin. Met tranen in de ogen vertelde hij een zaal jonge socialisten waarom hij in 2002 vertrok na zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen: met een „verslagen generaal” werd het lastig de volgende verkiezingen te winnen. In 2002 verloor Jospin mede omdat er te veel linkse kandidaten buiten de PS waren. Dit weekeinde waren ook de Groenen bijeen. Daar tellen ze voor 2007 alleen al vier ecologische presidentskandidaten.