Feyenoord onder curatele

Door onze sportredactie

Voetbalclub Feyenoord is als gevolg van de slechte financiële situatie door de KNVB onder curatele gesteld. Aan het eind van vorig seizoen was de vermogenspositie zo zwak geworden dat Feyenoord onder meer ver plicht is op kwartaalbasis de financiële gegevens te overleggen.

Dit heeft voorzitter Jorien van den Herik gisteren bevestigd nadat hij door de NOS met deze feiten werd geconfronteerd. Als gevolg van wederom een verliesgevend seizoen (19,5 miljoen euro) kampte Feyenoord deze zomer met een negatief eigen vermogen van ruim 16 miljoen euro. Dankzij de verkoop van Salomon Kalou (Chelsea) en Dirk Kuijt (Liverpool) is de financiële situatie van de Rotterdamse club sterk verbeterd, maar de curatele duurt in elk geval nog tot het eind van dit seizoen. Mocht de club zich niet houden aan de aanwijzingen uit Zeist, dan kunnen punten in mindering worden gebracht. Vorig seizoen gebeurde dit een aantal keren bij Fortuna Sittard.

Volgens Van den Herik zijn de verliezen het gevolg van het ontbreken van voldoende inkomsten uit Europees voetbal en het falen van de club op de transfermarkt. De inmiddels opgestapte technisch directeuren Rob Baan en Mark Wotte zijn er volgens hem niet in geslaagd voldoende spelers met winst te verkopen.

Kuijt en Kalou leverden deze zomer minstens 20 miljoen euro op. Dat geld kan voor een deel in nieuwe spelers worden gestoken, maar ook wordt dit bedrag aangewend om de financiële huishouding weer op orde te krijgen. Supporters maken zich zorgen, nu Feyenoord er na twee competitiedagen nog niet in geslaagd is om een doelpunt te maken en de club nog geen nieuwe aanvallers heeft aangetrokken. Tegen Heracles werd het gisteren in de Kuip 0-0.

[Vervolg FEYENOORD: pagina 13]

FEYENOORD

Aankopen routiniers onhaalbaar

[vervolg van pagina 1]

De club heeft nog tot en met donderdag de tijd om versterkingen aan te trekken: op 1 september sluit de Europese transfermarkt.

Vorige week eisten de supporters van Feyenoord in een open brief opheldering over de financiële situatie bij de club die in Nederland de meeste toeschouwers trekt. „Feyenoord NV zou er goed aan doen zijn supporters uitleg te geven over de financiële stand van zaken, want we dreigen nu echt af te zakken naar de middenmoot”, aldus de open brief. Morgen zal de club opheldering verschaffen over de financiële mogelijkheden. Trainer Erwin Koeman verklaarde gisteren wel dat het aantrekken van internationals of spelers met veel ervaring in de Champions League voor Feyenoord niet haalbaar is.

Na het vertrek van de spitsen heeft Feyenoord twee nieuwe spelers gekocht. Het gaat om de Belgische linksback Philippe Léonard (32) en de van FC Utrecht afkomstige rechtsback Dwight Tiendalli (20). Laatstgenoemde maakte gisteren zijn debuut.

Vorige week werd al aan de hand van het jaarverslag 2004-2005 duidelijk dat Feyenoord destijds ook al financiële zorgen kende. Daarin werd al gesproken van „continuïteitsproblematiek”. Toen in de regionale pers, aan de hand van financiële specialisten, werd gesteld dat de club ruim een jaar geleden aan de rand van het faillissement stond, noemde financieel directeur Onno Jacobs dat op de website van de club „de grootste flauwekul en stemmingmakerij”. Volgens hem was destijds sprake van een „tijdelijk hiaat in de cash flow”. Het eigen vermogen was toen ook negatief (2,9 miljoen), maar volgens Jacobs zorgden de spelers voor een zogeheten stil vermogen, omdat zij in de praktijk meer waard zijn dan in de balans duidelijk wordt.

Feyenoord is door de licentiecommissie van de KNVB in categorie 1 ingedeeld, waarin de financieel zwakste clubs verkeren. Toen de club onder curatele werd gesteld, zaten nog eens acht andere verenigingen in het betaald voetbal in die categorie. Inmiddels is dat aantal naar verluidt teruggelopen, maar de bond geeft daarop geen enkel commentaar. „Het is aan de clubs om dit al of niet bekend te maken.”

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel Feyenoord onder curatele (28 augustus, pagina 1) staat dat Feyenoord na wederom een verliesgevend seizoen (19,5 miljoen euro) deze zomer met een negatief eigen vermogen kampte. De genoemde 19,5 miljoen euro is het totale verlies over de laatste drie seizoenen.