Excuus van Zalm voor ‘takkewijf’

Vice-premier Zalm (Financiën, VVD) heeft vorige week donderdag zijn excuses aangeboden aan partijgenote en collega-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken). Hij deed dat, nadat uit een documentaire van het tv-programma Nova was gebleken dat Zalm zijn collega „een takkewijf” had genoemd.

Zalm heeft donderdagavond, tijdens het bewindspersonenoverleg, tegen Verdonk gezegd dat hij een „ongepaste uitspraak” had gedaan. In een verklaring die Zalm later deed uitgaan, schrijft hij: „Ongepast, omdat het geen recht doet aan de waardering voor collega-minister Rita Verdonk, aan de verstandhoudingen in de VVD en omdat dit taalgebruik niet past bij het ambt van minister”. Rita Verdonk laat via haar woordvoerder weten dat ze de excuses accepteert. De woordvoerder wil niet zeggen of Verdonk om de excuses gevraagd had.

Zalm deed zijn uitspraak volgens Nova op dinsdag 16 mei, in besloten kring. Vlak daarvoor had Verdonk een brief geschreven aan Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD), waarin stond dat Hirsi Ali niet beschouwd kon worden als Nederlands staatsburger. De brief leidde tot een spoeddebat en grote verdeeldheid in de VVD.

Zalm nam het openlijk op voor Hirsi Ali. Ze hielden onder meer een gezamenlijke persconferentie, waarin Zalm zijn „verbazing” uitsprak over de brief van Verdonk. Zalm had Hirsi Ali in 2003 binnengehaald bij de VVD. Hirsi Ali blijft overigens Nederlander, bleek uit een latere brief van het kabinet. Na deze brief zegde coalitiepartij D66 het vertrouwen in het kabinet op, wat eind juni leidde tot de val van het kabinet.