een weekend vol voetbal

Wesley Sneijder redde Ajax gistermiddag in het duel met NAC. De middenvelder met de fluwelen trap boog een achterstand van 1-0 (doelpunt Edwin de Graaf) om in een 2-1 voorsprong. Daarmee voorkwam de international, die nu de topscorerslijst aanvoert met vier treffers, dat Ajax na het debacle tegen FC Kopenhagen in de Champions League opnieuw verloor. Urby Emanuelson en Hedwiges Maduro, schuldig aan de Deense doelpunten, werden door trainer Henk ten Cate buiten de ploeg gelaten. Olaf Lindenbergh opereerde als linksback en de Spaanse aanwinst Roger speelde een prima wedstrijd op het middenveld. Klaas-Jan Huntelaar miste een strafschop en staat sinds de interland tegen Ierland ‘droog’.

Jan Vennegoor of Hesselink heeft een succesvol debuut bij Celtic in de Schotse competitie gemaakt. De afgelopen donderdag van PSV overgenomen aanvaller mocht na de rust invallen. Vervolgens zette Celtic een 0-1 achterstand tegen Hibernian om in een zege. Vennegoor of Hesselink maakte in de 65ste minuut de winnende 2-1.

Ook een andere spits van Oranje, Dirk Kuijt maakte ook zijn debuut in Groot-Brittannië, maar dan in de Engelse Premier League. Kuijt kreeg op Anfield Road een staande ovatie van de Liverpool-aanhang toen hij kort na rust Peter Crouch kwam vervangen. Hij zorgde voor extra vaart in het spel van Liverpool maar kwam niet tot scoren. Liverpool versloeg West Ham United met 2-1.

Roy Makaay kende een minder fortuinlijke zaterdagmiddag. Hij miste van dichtbij alleen voor doel een reuzenkans waardoor Bayern München kon thuis geen afstand nemen van FC Nürnberg: het bleef 0-0. Makaay werd kort na zijn gemiste kans vervangen.

Diego Maradona heeft zijn functie als vicevoorzitter van zijn grote liefde Boca Juniors neergelegd. Hij is boos over de handelwijze van de nationale voetbalbond. „Dit zijn maffiapraktijken”, liet ‘Pluisje’ verontwaardigd weten. De Argentijnse voetbalbond lokte na het begin van het voetbalseizoen de coach van Boca Juniors, Alfio ‘Coco’ Basile, weg en stelde hem aan als bondscoach. Maradona zei niet te willen wachten op de nieuwe trainer Ricardo la Volpe.

De Servische aanvaller Mateja Kezman (27) verruilt Atletico Madrid voor het Turkse Fenerbahce. Beide clubs hebben een akkoord bereikt over de overgang van de voormalige spits van PSV en Chelsea. Kezman, die PSV in 2004 verliet, kan in Madrid niet meer op een basisplaats rekenen. Hij verhuisde vorig jaar voor 9 miljoen euro van Chelsea naar de Spaanse club.

Oud-prof Marco van Hoogdalem heeft tegen zijn voormalige club Schalke 04 een rechtszaak aangesp annen. De vroegere middenvelder van Roda JC eist van de Duitse clubleiding een forse schadevergoeding wegens het niet nakomen van afspraken. Volgens Van Hoogdalem had de directie hem beloofd dat hij na zijn actieve loopbaan als scout van Schalke 04 aan de slag zou kunnen gaan. De Nederlandse oud-voetballer zou een salaris van 50.000 euro per maand in het vooruitzicht zijn gesteld. De Duitse club kwam de vermeende toezeggingen echter nooit na.

AZ wil voor de sluiting van de transferperiode op 31 augustus nog een linkerspits aantrekken. Het vertrek van Joris Mathijsen naar HSV wordt intern opgevangen. De verdediger debuteerde bij zijn nieuwe werkgever tegen Hertha BSC met een gelijkspel (1-1). Zaterdag werd hij tegen Vitesse vervangen door Barry Opdam die in de voorbereiding nog op een zijspoor was beland. Trainer Louis van Gaal toonde zich tevreden over het optreden van de oud-international. AZ won overigens in Arnhem met 3-1. De definitieve beslissing viel in de extra tijd door een doelpunt van Demy de Zeeuw.

André Ooijer heeft bij Blackburn Rovers een ongelukkig debuut gemaakt. De voormalig PSV-verdediger veroorzaakte in het duel met Chelsea een strafschop, waardoor de Londenaren op een 1-0-voorsprong kwamen. Even later leed hij balverlies, waardoor Drogba de eindstand op 2-0 kon brengen. Door de nederlaag staat Blackburn Rovers nu laatste. De Engelse ranglijst wordt aangevoerd door Manchester United dat met 1-2 bij Watford won. Arsenal leed een nederlaag (0-1) bij Manchester City.