`Das Fraulein` wint op filmfestival Sarajevo

SARAJEVO, 28 aug. De speelfilm Das Fraulein van Andrea taka is de grote winnaar van de twaalfde editie van het Sarajevo Filmfestival. De Zwitsers-Duits-Bosnische productie won een `Hart van Sarajevo` voor beste speelfilm en hoofdrolspeelster Marija karicic ontving een Hart voor beste actrice. De prijs voor beste acteur ging naar Rakan Rushaidat voor zijn rol in All for free. Speciale gast op het festival was de Engelse regisseur Mike Leigh die geëerd werd met een Hart van Sarajavo voor zijn steun aan het Sarajevo Filmfestival. Volgens Leigh is dit festival ”één van die bijzondere, intieme festivals waar je je onderdeel voelt van een familie”. De prijs voor beste documentaire ging naar Facing the Day van Ivona Juka. In de film volgt de jonge regisseuse drie gedetineerden die `A Midsummer Night`s Dream` opvoeren in de schouwburg. Janko Baljaks Vukovar - Final Cut waarin de slag om Vukovar aan de hand van archiefbeelden wordt gereconstrueerd, won de prijs voor mensenrechten. Het eigenzinnige Mama i Tati van Faruk Loncarevic werd bekroond met een speciale juryprijs.