Chinese bisschop na tien jaar vrij

De Chinese autoriteiten hebben aan het Vaticaan verbonden bisschop Francis An Shuxin na meer dan tien jaar gevangenschap vrijgelaten. Dat meldde de in de Verenigde Staten gevestigde Kardinaal Kung-stichting, die religieuze onderdrukking in China onderzoekt.

Bisschop An (57), die werkte in de plaats Baoding in de provincie Hebei, werd in mei 1996 gearresteerd toen de Chinese politie een inval deed tijdens een geheime katholieke bijeenkomst. Afgelopen donderdag werd An vrijgelaten, maar ondanks een werkvergunning blijft hij volgens de Kung-stichting onder bewaking staan. Zijn vrijlating is niet toegelicht.

China erkent de autoriteit van de paus niet en vindt dat alle Chinese katholieken de katholieke staatskerk moeten gehoorzamen. Die werd begin jaren ’50 gevestigd, nadat Peking de banden met het Vaticaan had verbroken. China weigert de banden te herstellen zolang het Vaticaan de relatie met Taiwan in stand houdt. Ook zijn er meningsverschillen over allerlei ethische kwesties. China’s beleid van geboortebeperking is bijvoorbeeld strijdig met het rooms-katholieke standpunt over anticonceptie. De katholieke staatskerk heeft vijf miljoen volgelingen, naar schatting drie miljoen minder dan de ondergrondse rooms-katholieke kerk.

Religie bloeit in China sinds Deng Xiaoping in 1970 economische vrijheid lanceerde. Toch blijft de Chinese overheid religieuze groeperingen streng controleren. In het verleden zijn veel volgelingen van de ondergrondse katholieke kerk langdurig opgesloten. Ook worden geregeld Falun Gong-aanhangers gevangengezet, en boeddhistische monniken en nonnen vervolgd wegens loyaliteit aan de Dalai Lama.

De kardinaal Kung-stichting is hoopvol gestemd na de vrijlating van An Shuxin. „Wij hopen dat deze vrijlating geen uitzondering is, maar het begin van de vrijlating van vele andere gedetineerde gelovigen”, aldus een woordvoerder. Volgens de stichting worden er nog zes bisschoppen van de ondergrondse katholieke kerk in China gevangen gehouden.

De jongste aanvaring tussen het Vaticaan en Peking dateert van mei dit jaar, toen China zonder toestemming van de paus twee bisschoppen benoemde.