Chinees koken met Sming

Nooit je stokjes in de rijst steken, tenzij je een offer wilt brengen aan de doden. Altijd een scheutje olie toevoegen aan het kookwater van bladgroenten. Een stukje gember in een groentegerecht haalt ‘de wind’ eruit. En grass jelly helpt tegen een kater.

Deze oude wijsheden en nog veel meer leerde ik deze zomer van Sin Ming. Nadat ik op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc de vraag had gesteld waar ik een fatsoenlijke cursus Chinees koken kon volgen, bood zij aan om mij een aantal familierecepten te demonstreren.

„Stel je er niet te veel van voor, ik kook ongeveer op het niveau andijviestamppot-boerenkool-en-gehaktballen”, mailde ze me. Zelf kook ik Chinees op het niveau geen-flauw-idee-ik-mik-gewoon-wat-in-die-wok, dus ik nam haar genereuze aanbod met beide handen aan. Karin en Cuno, twee trouwe bezoekers van mijn weblog, wilden ook wel eens voorbij de afhaalchinees kijken en haakten in. Gevieren shopten, kookten en aten wij hardcore Chinees.

Ik ga je deze week vertellen wat ik allemaal van Sin Ming, of Sming zoals haar vrienden haar noemen, heb geleerd. Morgen neem ik je mee op reis door de Chinese supermarkt, woensdag lees je meer over die bladgroenten met olie. Wie van het lezen van dit stukje acuut trek krijgt in Chinees eten, heeft geen tijd meer om uitgebreid boodschappen te doen. Daarom vandaag een recept voor runderreepjes met bleekselderij, waarvoor alles te koop is bij je eigen buurtsuper.

De hoeveelheden zijn voor één à twee personen, afhankelijk van hun eetlust en wat je nog meer op tafel zet.

200 gram biefstuk of ossenhaas, in smalle reepjes

maïzena

zonnebloemolie

scheutje droge sherry of cognac

1 eetlepel lichte sojasaus

1 theelepel suiker

1 teentje knoflook, geplet

1 stukje gember, geplet

½ ui, in dunne reepjes

4 stengels bleekselderij, in schuine plakjes

een flinke scheut oestersaus

Spreid het vlees uit over een diep bord en strooi er twee theelepels maïzena over. Voeg daarna een eetlepel olie, sherry of cognac, sojasaus, suiker en versgemalen peper toe. Schep het vlees om met de marinade en laat het tien minuten staan. Zet een wok op hoog vuur en laat hem heet worden. Schenk er pas als hij begint te roken een scheut olie in. Laat het vlees uitlekken, doe het in de wok en bak het in ongeveer drie minuten al omscheppend bruin. Schep het vlees uit de pan en houd het apart. Doe nog een scheutje olie in de pan en fruit de knoflook en gember. Voeg de ui en bleekselderij toe en roerbak de groenten heel kort op hoog vuur. Voeg een scheut oestersaus toe en als je van een gebonden sausje houdt ook nog een papje van met water aangelengde maïzena. Schep alles goed om en voeg als laatste het vlees weer toe. Serveer met rijst.

Janneke Vreugdenhil

Heb je vragen over de Chinese keuken? Stel ze op www.nrc.nl/kokenetcSin Ming wil ze graag voor je beantwoorden.

    • Janneke Vreugdenhil