Alternatieve versies van bekend werk Gram Parsons

CD POP Gram Parsons: The Complete Reprise Sessions (Rhino/ Warner) ****

CD POP

Gram Parsons: The Complete Reprise Sessions (Rhino/ Warner) ****

Laat er geen twijfel over bestaan dat deze 3 cd-box uitsluitend schitterende, tijdloze muziek bevat. Gram Parsons (1946-1973) werd na zijn pionierswerk op het gebied van countryrock bij The Byrds en The Flying Burrito Brothers een veelbelovend solist, die twee onvolprezen albums naliet en ondertussen het jonge zangeresje Emmylou Harris als ‘duetpartner’ op de rails van een glansrijke carrière zette. Probleem van The Complete Reprise Sessions is dat Parsons’ solowerk zo scherp gedefinieerd is door de prachtplaten GP en Grievous Angel, samen al jaren verkrijgbaar als midprice-cd en hier apart gereproduceerd in mini-elpeehoezen, dat er uit de archieven van het Repriselabel nog maar weinig verhelderend restmateriaal kon worden opgediept. Een cd met ‘alternate takes’ is precies dat: alternatieve versies van het bekende werk die meestal uit repetities of nog niet geheel uitgearrangeerde proefopnamen bestaan. De Everly Brothers-covers Brand new heartache en Sleepless nights zijn daartussen het meest waardevol, omdat ze feilloos laten horen hoe Parsons en Harris hun fabelachtige samenzang konden kneden. De fragmenten van radio-interviews zijn leuk omdat ze Gram Parsons’ luie zuidelijke drawl op een andere manier laten horen, maar kunnen met goed fatsoen eigenlijk niet tot de ‘sessions’ gerekend worden.

Jan Vollaard

    • Jan Vollaard