7 redenen om uit te gaan

1 uit eten met iens

’t Misverstant

Den Bosch: Snellestraat 28Telefoon (073) 610 33 55keuken open 12.00-13.30u, 18.00-21.30u Frans / VegetarischGemiddelde prijs drie gangen à la carte: 36 euro

De jonge ploeg die deze zaak bestiert, heeft een nobele filosofie: ‘koken is een kunst die je nog kunt opeten ook’. Hieraan ten grondslag ligt een ambachtelijke Franse keuken met mediterrane invloeden en dagelijks vers aangeleverde producten van hoge kwaliteit. Een toprestaurant voor als er wat te vieren valt. Voor de arme student haalt ’t Misverstant 10 procent van de rekening.

redelijk | Eten was goed tot zeer goed, wijn was ook prima. Maar bediening was ronduit matig (timing, ‘grappige’ opmerkingen, kennis van de kaart, etc.), prijs-kwaliteit was vooral daardoor aan de verkeerde kant. (05-06-2006, Maarten)

uitstekend | Op een zaterdag gegeten met vrienden, hebben een heerlijke avond gehad. Gerechten waren van topkwaliteit, supervers en werkelijk alles is zelfgemaakt. Elk bord is een meesterwerkje op visueel vlak en smaakgebied. (24-04-2006, Brigitte van Vrede)

Ook lekker uit eten geweest? Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 THEATER

Het temmen van de feeks

Amsterdam: Stadsschouwburg. Tijd: 20.15u. Inl.: www.ssba.nl

Toneelgroep Amsterdam begint het seizoen lekker vroeg met de herneming van Shakespeares komedie Het temmen van de feeks, met in de hoofdrollen Halina Reijn en Hans Kesting. In de regie van Ivo van Hove valt er weinig te lachen, de vernedering van de feeks is daarvoor te gruwelijk. De overtuiging van Van Hove dat er sprake is van echte liefde tussen de vrouwentemmer en zijn slachtoffer, wordt door de voorstelling niet ondersteund. Hij geeft wel een sterke schets van een fascistoïde corpsmilieu. Ook morgen nog te zien.

3 OPENLUCHTFILM

Touching the Void

Den Haag: Spuiplein. Tijd: 21.30u. Inl: www.pleinbioscoop.nl

In 1985 beklom de Brit Joe Simpson samen met Simon Yates de Siula Grande in het Andesgebergte. In de afdaling ging het mis. Door uitzonderlijke wilskracht en doorzettingsvermogen overleeft Simpson – met gebroken been – een val in een gletsjerspleet. In Touching the Void doen Simpson, Yates en de in het basiskamp achtergebleven Richard Hawking als ‘talking heads’ hun meeslepende verhaal, afgewisseld met een reconstructie. Regie: Kevin MacDonald. Met: Brendan Mackey, Nicholas Aaron, Ollie Ryall. Engeland, 2003.

4 DEBAT

De virusdreiging

Amsterdam: De Balie. Tijd: 20.15u. Toegang: 5 euro. Voertaal: Engels. Inl/res: 020-55 35 151 & www.balie.nl

De wereld is in de ban van besmetting en epidemieën. Kunnen we ons beschermen? Aan de vooravond van het vierdaagse internationale wetenschappelijke congres AidsVaccine 06 over de zoektocht naar het aidsvaccin in de Rai organiseert het Center for Poverty-related Communicable Diseases (CPCD) van het AMC vanavond zijn eerste publieksdebat over ‘De virusdreiging’. Onder leiding van Pia Dijkstra. Inleiding: prof. dr. Joep Lange van het AMC en directeur van het CPCD.

5 FILM

Dark Horse

Delft: Filmhuis Lumen. Tijd: 20.15u. Inl: www.filmhuis-lumen.nl

Tweede film van de IJslandse regisseur Dagur Kári (1973) speelt zich af in een zwart-wit Kopenhagen en laat een aantal sketches zien uit het leven van de onaangepaste twintiger Daniel. Vol scherpe grappen in de dialogen en zachte dagdromen in het beeld. Tegen het eind van de film krijgt het beeld voor één glorieus en schattig moment toch nog kleur. Regie: Dagur Kári. Met: Jacob Cedergen, Nicolas Bro, Tilly Scott Pedersen. Denemarken/IJsland, 2005.

6 FILM-&VIDEOKUNST

Cineboards

Rotterdam: Schouwburgplein. Tijd: zonsondergang tot 01.00u. Toegang: gratis. Inl: www.cineboards.nl

Tijdens Cineboards verandert het Schouwburgplein in Rotterdam elke avond in een podium voor film- en videokunst. De films duren nooit langer dan een kwartier en zijn doorlopend te zien. Het thema is ‘openbare ruimte’. Jonge filmmakers uit veertien landen (waaronder Nederland, Zwitserland, Albanië, VS, China, Zuid-Korea) geven hun visie op onderwerpen als veiligheid, geweld, en privacy. Vanavond: Oh Dear van de Belg Nicolas Provost. Het festival is t/m 8 september in Rotterdam, daarna in Den Haag en Eindhoven.

7 CARTOONS EXPO

Cartoonisten

Tilburg: Ruimte-X, Telexstraat 4a. Dagelijks 13.00-18.00u. Inl: 013-5360 207 & www.brabantcultureel.nl

In Ruimte-X is tot en met 30 september een expositie met tekeningen van ‘Cartoonisten’. Deze cartoonisten tonen hun werk in diverse media, kranten, maar vooral ook veel op websites. In het zomernummer van het tijdschrift Brabant Cultureel wordt een verzameling van het werk van deze cartoonisten aan de lezers getoond. De tekenaars komen vooral uit Tilburg en omstreken: o.a. Gummbah, Jeroen de Leijer, Michiel van de Pol.