7 redenen om thuis te blijven

Internet-opa ‘geriatric1927’ achter zijn webcam

1 Site seeing

Online Opa

geriatric1927 op www.youtube.com

Vroeger, toen opa bij de gaskachel vertelde over zijn jeugd, dat waren fijne momenten… Ja, tuurlijk. Ten eerste was er geen gaskachel, ten tweede had opa helemaal geen zin om verhalen te vertellen en werd er hooguit wat gemopperd over het weer, als hij al geen Alzheimer had. Toch jammer: want opa’s gaan snel dood en kleinkinderen worden pas écht nieuwsgierig naar hun geschiedenis als ze zelf volwassen worden. Sinds twee weken is op de videosite youtube.com een oudere Britse man actief, die onder de naam ‘geriatric1927’ vertelt over vroeger. Als surrogaat-opa is hij ongekend populair onder de youtube-populatie. In zijn eerste video-cast, getiteld ‘first try’ en inmiddels bekeken door meer dan twee miljoen bezoekers, vertelt hij over zijn youtube-verslaving en dat hij geniet van alle „prachtige video’s die jullie jongelui maken”. Nu wil hij zelf een grumpling, bitching levensverhaal per video optekenen. In zijn volgende verslag vertelt hij bijna aangeslagen over de grote hoeveelheid reacties die hij heeft ontvangen en dat zijn kennismaking met internet de grootste breakthrough and change in zijn leven was. In de korte filmpjes zien we de 79-jarige Peter tegen de achtergrond van een vergeeld Engels behangetje zijn levensverhaal vertellen. Zoals dat hij opgroeide in een stad die werd platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog, wat het leven quite stressful maakte. Op de site bestaat de mogelijkheid abonnee te worden van video’s met een bepaald onderwerp (tag): sinds vorige week heeft geriatric1927 de meeste abonnees en zelfs een lemma in internet-encyclopedie Wikipedia. Inmiddels is ook de onvermijdelijke parodie gesignaleerd: Pediatrician1919. (OvD)

2 reality

Expeditie Robinson: de kandidaten

Talpa, 21.30-22.35u.

Er staat weer een nieuw seizoen voor de deur van de serie waarin weldoorvoede Belgen en Nederlanders zich op een onbewoond eiland vrijwillig uithongeren. Honger en verveling zijn grote vijanden, maar het meeste last hebben de kandidaten doorgaans van elkaar. Vanavond stelt Talpa de deelnemers in een aparte uitzending voor. Ook is er een ontmoeting met twee oude bekenden.

3 muziek

Cor achter de dijken

Ned.2, 19.30-20.30u.

Muziekprogramma waarin Cor Bakker in een sloep, met daarop een vleugel, door Noord-Hollandse wateren vaart. In deze eerste uitzending op de landelijke televisie (het programma komt van RTV Noord-Holland) laat Cor samen met schipper Gerrit de sloep te water. Ook komen cabaretiers Mike Boddé en Thomas van Luyn en zangeres Edsilia Rombley langs om een stukje met hem mee te varen en zingen.

4 film

Veronica Guerin

Schumacher (VS, 2003)Net 5, 20.30-22.20u.

Mooie biografie van de onverschrokken misdaadjournaliste Veronica Guerin (Cate Blanchett), die in 1997 werd doodgeschoten nadat ze een serie onthullende artikelen over criminaliteit in Dublin had geschreven voor de Sunday Independent. Het was de eerste keer dat in Ierland een journalist werd vermoord. Guerin werd een volksheldin in Ierland. De film werd gematigd positief ontvangen.

5 bellen

Gouden belletje

www.hellomoto.com, verkrijgbaar bij Belcompany, 439,99 euro

Nu iedere Wim en Greet bij hun abonnement een designer-gsm krijgen, moet je als fashion victim extra je best doen om de horde voor te blijven. En waarmee onderscheid je je beter in de zee van grijskleurige telefoontjes, dan met een oogverblindende gouden mobieltje? Zie daar de gouden versie van de Motorola Razr V3i. Aan de vorm en technische specificaties is niets veranderd. Alleen voor dat kleurtje mag je honderd euro extra neerleggen, want deze briljante vondst kwam niet zo maar uit de koker van de eerste beste slimme marketeer. De legendarische Dolce & Gabbana verleenden hun medewerking aan het glimmende hebbeding. Voor die honderd euro krijg je dan wel een nepgouden laagje en een telefoonsieraad, met groot de letters D&G erop natuurlijk. O ja, fotograferen, filmen en gewoon bellen kun je er ook mee. (LV)

6 ding

Zakninja

Te koop bij http://rotofugi.com voor 9,95 dollar excl. verzendkosten

Als je rond de dertig bent, is er om je heen meestal een babyboom gaande. Dat betekent ouderwets Hollandse dingen (door de regen op de fiets op kraamvisite voor kleffe beschuit met muisjes), maar er waaien ook veel babygewoontes vanuit Amerika de oceaan over. Bevallen met pijnbestrijders, het geslacht van het kind al voor de geboorte willen weten, en natuurlijk een baby shower. Een beetje bijna-moeder krijgt tegenwoordig zo’n feestje, waarop haar vriendinnen haar bedelven onder babyspullen. Hoe zorg je dat je niet met dezelfde Hemaknuffels en -sokjes aankomt als de rest? Door je cadeautjes dan ook maar uit de VS te halen. Koop bijvoorbeeld deze ninjaknuffels. Op zakformaat en iets groter te krijgen. Leuk voor een jongen om straks legaal mee te knuffelen, want ninja’s zijn stoer. Of juist voor een meisje, want we blijven wel geëmancipeerd. (JL)

7 Gruwelijke taal

Taalblogs

www.spatiegebruik.nlwww.taalpuristen.nl

Voor de diehardtaalfanaat. Of is het diehard taalfanaat? Of die hard taal fanaat? Nouja. Voor de echte liefhebber van taal dus: websites waar gehakt wordt gemaakt van fout taalgebruik. Zo zijn op www.spatiegebruik.nl (‘Signalering Onjuist Spatiegebruik’) voorbeelden te vinden van, inderdaad, onjuist spatiegebruik (bijvoorbeeld in reclamefolders of op verkeersborden), voorzien van commentaar. Enkele voorbeelden: ‘Dorps Schiet Festijn’, ‘2 dag dvd’s voor € 5’, ‘klassieke oma fiets’ en ‘honden poep vrije zone’. Op www.taalpuristen.nl zijn de échte taalpuristen aan het werk: de kleinste taalfout wordt gesignaleerd. Er is gelukkig ook ruimte voor een beetje luchtigheid, zoals in een bijdrage van eergisteren, over de ‘tussen-n’. Een foto van een krijtbord bij een restaurant: ‘Daghap – Lekkere, pittige wokschotel met noodles varkensreepjes en groeten’. (PL)

Met bijdragen van Olga van Ditzhuijzen, Janna Laeven, Peter Leijten en Leon Varitimos