‘24’ is grote winnaar van de Emmy’s

De twee belangrijkste Emmy’s zijn gewonnen door de serie 24. Hoofdrolspeler Kiefer Sutherland werd gekozen tot beste acteur in een dramaserie. Dat bleek gisteren tijdens de 58ste editie van de Emmy’s in L.A.

De Emmy’s worden toegekend door de Academy of Television Art and Sciences waarvan de meeste mensen in het vak lid zijn. De prijs geldt als de belangrijkste op televisiegebied. Gisteravond ging het om Amerikaanse producties, de internationale Emmy’s zijn in november.

De politieke actiethriller 24 won de Emmy voor beste dramaserie en ook de prijs voor de regie van Jon Cassar. Andere genomineerde dramaseries waren onder meer het al vaak bekroonde maffia/familiedrama The Sopranos en de cynische ziekenhuisserie House MD.

24 wordt in de VS uitgezonden door de zender Fox en het is voor het eerst dat daar de winnende dramaserie vandaan komt. Meestal wint het abonneekanaal HBO of een van de drie wat prestigieuzere landelijke commerciële stations. Fox won ook de prijs voor beste komedie met Amerikaanse versie van The Office. Van The Office: An American Workplace zijn inmiddels meer afleveringen gemaakt dan van het Britse origineel van Ricky Gervais en Stephen Merchant, die beiden als producent bij de Amerikaanse versie betrokken zijn.

De prijs voor beste actrice in een komedie ging naar ex-Seinfeld Julia Louis-Dreyfus voor haar hoofdrol in The New Adventures of Old Christine. „Vervloek dit, liefje”, zei ze, verwijzend naar de doem die zou rusten op de acteurs van de meest succesvolle komedieserie van de jaren negentig. Jerry Seinfeld zelf waagt zich niet aan een opvolger, maar Louis-Dreyfus (Elaine) en Jason Alexander (George) speelden sinds 1998 vooral in series die snel van het scherm verdwenen.

Beste mannelijk komedieacteur was voor de derde keer Tony Shalhoub in zijn rol van intelligente nerd met smetvrees in de lichtvoetige politieserie Monk. In een andere komedie-categorie won The Daily Show with Jon Stewart, een satirisch nieuwsprogramma dat in Europa door CNN wordt uitgezonden. De komedie My Name is Earl won prijzen voor scenario en regie. Megan Mullally won voor haar bijrol in Will & Grace, de dit jaar gestaakte komedieserie. Beste miniserie was Elizabeth I van HBO met de bekroonde Britse actrice Helen Mirren in de hoofdrol. De beste mannelijk bijrol in een dramaserie ging naar Alan Alda in het ook al gestopte Witte Huis-drama The West Wing. Beste actrice in het genre was Mariska Hargitay in Law & Order: Special Victims Unit.

Rectificatie / Gerectificeerd

Het artikel ‘24’ is grote winnaar van Emmy’s (28 augustus, pagina 9) vermeldt dat de met een Emmy bekroonde komedie The Office: an American Workplace een productie is van de zender Fox . De serie is echter van NBC.