Vuelta doet Pyreneeën niet aan

Door onze sportredactie

Met een ploegentijdrit over 7,3 kilometer in Malaga gaat vanavond de Ronde van Spanje van start. De Vuelta kent de komende drie weken vijf aankomsten bergop, maar de Pyreneeën worden niet aangedaan. In Madrid wordt op 17 september de slotetappe gehouden en dan begint al een paar dagen later, in Salzburg, het wereldkampioenschap wielrennen.

De na de Tour de France en Giro derde grote wielerronde kent traditioneel geen sterke Nederlandse bezetting, maar dat is bij de 61ste editie wel het geval. De Raboploeg heeft bijvoorbeeld Michael Boogerd, Theo Eltink en Pieter Weening in de gelederen. Ook de buitenlandse inbreng binnen de Raboploeg is op papier sterk. Denis Mentsjov, vorig jaar winnaar nadat Roberto Heras wegens dopinggebruik was gedeclasseerd, maar ook Michael Rasmussen en Mauricio Ardila verschijnen aan de start. Namens T-Mobile maakt de Nederlander Bas Giling zijn debuut in de Vuelta. Coureur Addy Engels, in dienst van Quickstep, start voor de derde maal in Spanje.

Eerder deze week werd duidelijk dat de wielerploegen Astana en Phonak mogen starten. De belangenvereniging AIGCP van ProTourploegen had de internationale wielrenunie UCI gevraagd de teams te schorsen omdat zij de wielersport in diskrediet hebben gebracht. Astana is de opvolger van Liberty Seguros, de ploeg die in opspraak raakte in de Spaanse bloeddopingzaak. Phonak is de ploeg van de op doping betrapte Tourwinnaar Landis. De UCI zegt geen ploegen te kunnen schorsen.