Vliegveldcontroles hinderen musici

Orkesten en individuele musici lijden onder de verscherpte veiligheidsmaatregelen in de luchtvaart, die sinds de verijdelde aanslagen op 10 augustus van kracht zijn. Ook kleine muziekinstrumenten als violen en fluiten mogen vaak niet meer als handbagage worden meegenomen. Een tournee van een Amerikaans orkest is afgelast. De violist Pinchas Zukerman klaagde in The New York Times dat hem op het vliegveld van Atlanta werd gevraagd de snaren te verwijderen van zijn Guarneri del Gesu, een instrument uit 1742, gelijkwaardig aan een Stradivarius.

Het Orchestra of St. Luke’s in New York kon door de scherpe controles niet naar Groot Brittannië. Andere Amerikaanse orkesten, zoals het Minnesota Orchestra en het Philadelphia Orchestra hadden veel problemen bij het vervoer van kwetsbare instrumenten, die niet bestand zijn tegen de ruwe behandeling in het geval dat de bagage in het vrachtruim wordt vervoerd.

Ook het Koninklijk Concertgebouworkest, dat vanaf woensdag binnen Europa op tournee gaat, heeft last van de maatregelen. Adjunct-directeur S. van den Berg zegt dat het orkest niet anders kan dan zich houden aan de officiële maatregelen. Die gelden ook als het Concertgebouworkest zelf een vliegtuig chartert. Bij de orkestleden heerst ongenoegen omdat ze hun instrumenten vroegtijdig moeten inleveren om ze te laten vervoeren. Dat gaat nu zo veel mogelijk gebeuren per vrachtwagen. Ook het Europees Jeugdorkest, dat zondag in het Amsterdamse Concertgebouw optrad, liet een vrachtauto van Berlijn naar Amsterdam rijden, terwijl de musici per vliegtuig reisden.