Veel ziekten houden verband met levensstijl van mensen

In NRC Handelsblad van 19 augustus pleit Iris van Bennekom, directeur van de NPCF, voor een zorgconsumentenwet waarin de rechten van patiënten zijn opgenomen. Ik ben het helemaal met haar eens. Als gebruiker van medische zorg wil je zelf kunnen bepalen door wie je je laat behandelen en niet eerst met een advocaat hoeven dreigen voordat je dat voor elkaar krijgt. Maar ik zou er iets aan willen toevoegen.

Veel ziekten houden verband met de levensstijl die mensen erop nahouden. Te veel eten, te weinig bewegen, roken en gebruik van alcohol zijn allemaal schadelijk voor onze gezondheid. Toch willen we de allerbeste behandeling wanneer (ondanks onze ongezonde leefstijl) ons lichaam ons in de steek laat. Gevolg: een toenemend beroep op de gezondheidszorg, wachtlijsten en stijgende kosten die zich weer vertalen in stijgende premies.

De NPCF broedt op een initiatiefwetsvoorstel. Daarin zouden de verantwoordelijkheden van hulpverleners beter vastgelegd moeten worden. Het zou de patiëntenbeweging sieren wanneer zij daarin ook de eigen verantwoordelijkheid van zorgconsumenten zou opnemen: zorgen voor een normaal gewicht, niet roken en voldoende bewegen. Dan blijf ik ook in de toekomst gemotiveerd om mee te betalen aan een gezondheidszorgsysteem dat gebaseerd is op solidariteit.

    • Rafael van Crimpen Amersfoort