Tom Petty: Highway Companion

Tom Petty: Highway Companion (American/Warner) ****

Tom Petty: Highway Companion (American/Warner)

Na dertig jaar succes als FM-radiorocker heeft Tom Petty nog altijd een wat saaier aura dan pakweg Bob Dylan of wijlen Roy Orbison, de grootheden wier roem op hem afstraalden in hun gelegenheidsformatie Traveling Wilburys. Engelsman Jeff Lynne zat ook bij die club en op papier zou zijn bombastische Electric Light Orchestra-verleden een rampzalige uitwerking moeten hebben op de aardse muziek van Petty. Maar als producer weet Lynne zich dienstbaar te maken en na hun eerdere samenwerking is Highway Companion de meest geslaagde plaat, zodanig dat Petty boven zijn doorgaans wat kleurloze zelf uit stijgt. Natuurlijk heeft hij goed geluisterd naar Dylan, en ook naar Neil Youngs ‘Harvest’ Highway Companion is in zijn vloeiende voortgang een perfecte snelwegplaat, maar bevat ook donkere momenten als het jaloerse-minnaarslied ‘Jack’ en de diepe melancholie van ‘Damaged by love’, een lied dat perfect zou zijn geweest voor Roy Orbison.

JAN VOLLAARD