Televisie Voorkeur

Gast in Zomergasten is universitair hoofddocent en filosoof Ad Verbrugge (foto). Hij stelt zijn ideale avond samen met fragmenten uit de Britse oorlogsserie Colditz, met Martin Heidegger, de speelfilmsStar Trek en Stalker van Tarkovsky en windsurfer Robby Nash. Ook is hij zanger en gitarist. Zijn keuzefilm is Heaven (zie filmselectie). Ned.3, 20.30-23.35u. Foto Merlijn Doomernik Nederland, Leiden, 19 juni 2006 Ad Verbrugge, Filosoof. Foto uitsluitend vrij van rechten bij publicatie in verband met de uitzendingen van Zomergasten 2006. Naamsvermelding verplicht. foto: Merlijn Doomernik Doomernik, Merlijn

documentaire

Panorama: Terreur.be. Jihad in België? Eerder – eind vorig jaar – uitgezonden reportage over de mogelijkheden van terreuraanslagen in België. Dit na de bomaanslagen in Londen en Madrid. Uit de reportage blijkt dat België al tien jaar lang een bruggehoofd is voor internationale terreur. België 2 (Canvas), 20.00-21.05u.

In the footsteps of Bin Laden. Reportage over ’s werelds meest gezochte terrorist Osama bin Laden met terugblikken op zijn leven door familie, jeugdvrienden en oud-onderwijzers. Verder onder meer beelden van zijn huis, scholen, de moskee in Jeddah (Saoedi-Arabië) en de bergen langs de Afghaanse en Pakistaanse grens waar hij zich nu schuilhoudt. CNN, 21.00-23.00u.

Journeys into the ring of fire. Aflevering in een serie over spectaculaire vulkanische landschappen in de Stille Zuidzee. Hoewel Japan zeer dichtbevolkt is, zorgt het onherbergzame landschap ervoor dat de inwoners opeengepakt aan de kust wonen. Komt hier de Japanse fascinatie voor alles wat klein is vandaan? BBC2, 21.00-22.00u.

Megastructures: Oil mine. Onder de ijzige vlaktes van Noord-Canada zit genoeg olie om de VS en Canada binnen negen jaar onafhankelijk te maken van Saoedi-Arabië. National Geographic, 23.00-24.00u.

informatief

Vinger aan de pols. Eerste aflevering van een nieuwe reeks brengt het verslag van een bezoek aan Robert Long in zijn huis in Italië. Na een hartinfarct kwam er een plotseling einde aan de lange carrière en moest de zanger een nieuwe show afblazen. Long vertelt over de veranderingen in zijn leven en zijn plannen voor de toekomst. Samen met partner Christoph probeert hij weer optimaal te functioneren. Ned.2, 20.30-21.05u.

OverLeven: Levenslang rugpijn? Acute pijn waarschuwt ons voor dreigende schade. Maar als die pijn nooit weggaat, heeft het geen signaalfunctie meer. Veel mensen hebben last van chronische lage rugpijn. Moeten ze daarmee leren leven? België 2 (Canvas), 21.05-21.45u.

Equator: Africa. Eerste aflevering van een drieluik over landen die langs de evenaar liggen. Presentator Simon Reeve reist door oorlogsgebieden en regenwouden en hij beklimt vulkanen. Hij krijgt malaria in Gabon en bezoekt de door oorlog verscheurde republiek Congo. BBC2, 22.00-23.00u.

RTL Dossier: Wilde kinderen. In deze aflevering wetenschappelijk onderzoek over de psyche van kinderen die als halve wilden opgroeien. De kinderen die worden geportretteerd hebben echt in de wildernis geleefd of zijn door hun ouders of verzorgers ernstig verwaarloosd. Een onthullende blik op in wat opgroeien zonder menselijk contact doet met kinderen. RTL4, 23.00-24.00u.

muziek

Tien maal Mozart. Uitvoering van twee pianoconcerten van Mozart door de Portugese pianiste Maria João Pires (nr. 20 in d KV 466) en pianist Friedrich Gulda (nr. 23 in a KV 488). Ned.3, 11.00-12.00u.

Matangi Kwartet: Honderd jaar samen. Slot van een vierluik waarin muzikant Jim de Groot het succesvolle Matangi-strijkkwartet volgt. Ned.3, 13.40-14.05u.

De hemel van Ter Veldhuis. Portret van Jacob ter Veldhuis, één van Nederlands meest gespeelde componisten. Met zijn controversiële composities neemt hij binnen het Nederlandse muzikale establishment een eigen plaats in. Al drie decennia lang zoekt hij naar de volmaakte hemelse muziek: „Het moet zo hemels zijn dat het pijn doet.” Ned.3, 14.10-15.00u.

Lowlands 2006. Terugblik op het Lowlands-festival van afgelopen weekeinde met opnamen van optredens van Wolfmother, The Raconteurs, The Kooks, Razorlight, Anouk, Opgezwolle, Matisyahu, Johan, Iggy Pop en de Arctic Monkeys. Ned.3, 15.10-16.58u.

KCO speelt Mahler. Rechtstreekse registratie van het concert van het Koninklijk Concertgebouw Orkest (KCO). Onder leiding van dirigent Mariss Jansons speelt het voltallige orkest de Eerste symfonie van Mahler. Ned.2, 21.05-22.10u.

sport

De wedstrijden. Samenvattingen van de gespeelde wedstrijden in de eredivisie: FC Twente tegen PSV; Feyenoord tegen Heracles Almelo; NAC Breda tegen Ajax en NEC tegen FC Groningen. Met analyses van Jan Mulder en Ruud Gullit. Talpa, 19.00-20.30u.