Televisie Voorkeur

Chief inspector Barnaby (John Nettles) onderzoekt een moord gepleegd op het terrein van het familiebedrijf Plummer, dat in ernstige financiële problemen verkeert. Canvas, 20.50-22.25u.scene uit de tv-serie Midsomer Murders FOTO: KRO KRO

actualiteiten

Twee vandaag. Precies 500 jaar na zijn dood is nog altijd onbekend waar Columbus werd geboren. De Italianen claimen dat hij uit Genua kwam. Maar volgens de Spanjaarden is hij een Catalaan. Wetenschappers denken dat ze dicht bij de ontknoping zijn. Door DNA-onderzoek moet blijken wie de ware afstammelingen zijn van de ontdekkingsreiziger. Een reportage. Ned. 2, 18.25-19.00u.

documentaire

Overleven in Nederland: Vandaag is net als gisteren. In de serie documentaires over de veerkracht waarmee kinderen zich aan de meest ongewone situaties kunnen aanpassen deze keer het verhaal van de twaalfjarige Lara Nadjari, die als Syrische asielzoekster sinds haar aankomst al dertien keer gedwongen verhuisde. Ned.3, 12.05-12.30u.

Terzake zaterdag: Gegijzeld in Bagdad. Filmmaker Jean-Luc Breitenstein reconstrueerde het verhaal over de twee Franse journalisten die in augustus 2004 door een Iraakse guerrillagroep, het Islamitische Leger, werden gegijzeld. De gijzeling van Georges Malbrunot en Christian Chesnot duurde vier maanden. Canvas, 20.00-20.50u.

The story of light entertainment: impressionist. In de documentaireserie over de geschiedenis van amusementsprogramma’s zijn deze keer de imitatoren aan de beurt. Met onder meer Peter Cook, John Bird, Dick Emery en fragmenten uit Spitting Image. BBC 2, 22.25-23.00u.

informatief

Rijksbouwmeesters. Zesde aflevering van negendelige serie over de Rijksbouwmeesters in Nederland gaat deze keer over Jo Coenen, die deze functie vervulde van 2000-2004. Ned.1, 16.55-17.00u.

amusement

Docter Who: Bad wolf. Aflevering van de Engelse sciencefictionserie met onder meer Christopher Eccleston en Billie Piper. De Doctor, Rose en Captain Jack moeten vechten voor hun leven aan boord van het Game Station, maar een veel grotere bedreiging ligt op de loer. Ned.3, 19.00-19.50u.

De TV-comeback. In de achtdelige showserie laat deze keer Hans van Willigenburg – bekend van o.a. de programma's Van Twaalf Tot Twee, Rondje Theater, Films en Fans en Klassewerk – zien dat hij het presenteren nog niet is verleerd. Ned.1, 20.30-21.30u.

kunst

Onmetelijk optimisme: Kunstenaars en hun bemiddelaars, 1945-1970. Serie over cultureel ondernemerschap met de nadruk op avant-gardekunstenaars en hun relatie met de mensen die hun werk toonden en verspreidden. In de eerste aflevering, genaamd Amsterdam, broedplaats van avant-garde onder meer gesprekken met Constant, Gerrit Kouwenaar en Theo Loevendie. Ned.1, 16.05-16.35u.

muziek

Top of the Pops. Popmuziek met de ‘meest strakke optredens’ en veel artiesten uit de single-top-vijftig. Ned 2, 19.00-19.55u.

BBC Proms 2006.Rechtstreeks uit de Royal Albert Hall in Londen onder meer Ravels ‘Le tombeau de Couperin’, een vioolconcert van Strawinsky en van Tsjaikovski Symfonie nr. 4. Uitgevoerd door het NRD Sinfonieorchester onder leiding van Christoph van Dohnanyi met als solist Gil Shaham op viool. BBC 2, 19.30-22.00u.

How do you solve a problem like Maria. Razend populaire zangwedstrijd waarin wordt gezocht naar een nieuw talent dat Maria kan spelen, een hoofdrol in de musical The sound of music (Rodgers/Hammerstein), die zal worden geproduceerd door Andrew Lloyd Webber. BBC 1, 19.45-20.50, vervolg 22.25-22.55u.

Reading and Leeds Festival. Samenvatting met hoogtepunten van de beide festivals. Met uit Reading: Muse, Arctic Monkeys, Nouvelle Vague, Dirty Pretty Things en The Streets. Uit Leeds: Primal Scream, Dizzee Rascal, Secret Machines en Guillemots. BBC2, 0.30-1.55u.

sport

Grandstand. Sportprogramma met reportages over roeien in Eton en een rechtstreeks verslag van de rugbywedstrijd St. Helens-Huddersfield Giants. BBC1, 14.00-17.40u.

De wedstrijden.Overzicht van de gespeelde wedstrijden in de eredivisie met onder meer Heerenveen-Willem II; RKC Waalwijk-Excelsior; Vitesse-AZ en FC Utrecht-Sparta. Talpa, 22.00-23.15u.

Match of the day. Voetbalmagazine met verslagen, commentaren en analyses van de wedstrijden in de hoogste Engelse voetbalcompetitie, de Premiership. Met de wedstrijden Manchester United-Watford, Liverpool-West Ham United, Arsenal-Manchester City, Everton-Tottenham Hotspur en Charlton Athletic-Bolton Wanderers. BBC1, 23.15-0.35u.