Televisie Overige Films

Song of the South (Wilfrid Jackson & Harve Foster, 1946, VS). Jeugdfilm van Disney wisselt live action af met animatie. Oude neger vertelt aan zielig jochie mooie verhalen over Broer Konijn. Oscar voor het liedje Zip a Dee Do Dah. BBC2, 11.00-12.35u.

Kingdom Come (Doug McHenry, 2001, VS). In tragikomedie naar toneelstuk Dearly Departed vechten diverse subplots om aandacht wanneer familieleden bijeenkomen na de dood van de echtgenoot van Whoopi Goldberg. Ook met LL Cool J. RTL7, 14.30-16.15u., onderbroken door reclame.

Monkeybone (Henry Selick, 2001). Niet geheel geslaagde combinatie van animatie en live action over een striptekenaar (Brendan Fraser) die in nachtmerrieachtig schaduwrijk terechtkomt. RTL7, 16.15-18.00u., onderbroken door reclame.

McHale’s Navy (Bryan Spicer, 1997, VS). Flauwe variant op sixties-sitcom waarin marinekapitein Quinton McHale (Tom Arnold) de boel op stelten zet. In Mexico opgenomen. Met Dean Stockwell en Debra Messing. Veronica, 18.35-20.30u., onderbroken door reclame.

Blue Crush (John Stockwell, 2002, VS/Duitsland). Surffilm gunt heel origineel de hoofdrol aan drie jonge vrouwen, gespeeld door de lijven van professionele surfers en de daarbovenop gemonteerde hoofden van professionele actrices. Het gevecht met de golven doet maar heel af en toe het slappe verhaaltje en de luie exploitatie van prachtige meisjes in bikini’s vergeven. Veronica, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Hoge hakken, echte liefde (Dimitri Frenkel Frank, 1981, Nederland). Speelfilmdebuut van Frenkel Frank, naar eigen roman, was een commercieel voorgebakken publieksfilm die minder banaal uitviel dan menigeen vreesde. Fabrieksdirecteur Rijk de Gooijer vermomt zich als een van zijn eigen arbeiders en vindt authenticiteit en menselijke warmte bij koffiejuffrouw Monique van de Ven. RTL7, 22.30-0.10u., onderbroken door reclame.

Heaven (Tom Tykwer, 2002, Duitsland/Italië/VS/Frankrijk/GB). Verfilming van een nagelaten scenario van de Poolse cineast Krzysztof Kieslowksi (1941-1996) door het wonderkind Tykwer (regisseur van onder andere Lola rennt en Der Krieger und die Kaiserin). De stilistisch vaak gedurfde Tykwer blijft trouw aan Kieslowski’s strenge fotografie. Cate Blanchett is Philippa die een bom legt en geconfronteerd wordt met de onverwachte gevolgen van haar daad. Giovanni Ribisi is Filippo, haar spirituele tweelingbroer die haar via onvoorwaardelijke liefde de kans op vergeving biedt. Het verhaal brengt hemel, hel en vagevuur terug naar de aarde. In het Kieslowskiaanse universum (waarin niets toevallig is) is het noodzakelijk dat er gepraat wordt over terrorisme, geweld en vergelding en misschien over vergeving. Ned.3, 23.35-1.05u.

Legends of the Fall (Edward Zwick, 1995, VS). Draak van een familie-epos, gesitueerd in de nadagen van het Wilde Westen. De drie zoons van oud-kolonel Anthony Hopkins, onder wie Brad Pitt, zijn alledrie verliefd op Julia Ormond. Dat kan natuurlijk niet goed gaan. BBC1, 23.50-1.55u.

The Three Musketeers (Richard Lester, 1974, VS). Plezierig ironische en chique verfilming van overbekende geesteskinderen van Alexandre Dumas. Met de acteurs Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York. Maandag, BBC2, 14.30-16.15u.

A Bug’s Life (John Lasseter & Andrew Stanton, 1998, VS). Aan Antz verwante computeranimatiefilm waarin een mierenkolonie wordt gered van de ondergang door een schlemielige werkmier. Met muziek van Randy Newman. Maandag, BBC1, 16.30-18.00u.