Televisie Overige Films

Around the World in 80 Days (Michael Anderson, 1956, GB). Verouderde publiekslieveling naar roman van Jules Verne. David Niven gaat weddenschap aan. Gastrollen van meer dan veertig sterren, onder wie Buster Keaton, Marlène Dietrich, Frank Sinatra. BBC2, 16.20-18.30u.

Bruce Almighty (Tom Shadyac, 2003, VS). Jim Carrey mag van God (Morgan Freeman in een smetteloos wit kostuum) een tijdje over alle vermogens van Onze Lieve Heer beschikken en denkt aanvankelijk alleen maar aan zichzelf. Brutaal concept resulteert in voor de hand liggende spotzucht. SBS6, 20.00-21.30u.

Cop Land (James Mangold, 1996, VS). Tweede film van de regisseur van Heavy is een in de realiteit verankerd sprookje over een dorpje waar alleen politieagenten lijken te wonen. Met Sylvester Stallone als de slome sheriff, Harvey Keitel als de officieuze burgemeester en Robert De Niro als de geslepen onderzoeker van Internal Affairs. Talpa, 20.05-22.00u.

Flirting with Disaster (David O. Russell, 1996, VS). Overdrijving en slechte timing kenmerken vlotte relatiekomedie waarin adoptiekind Ben Stiller op zoek gaat naar zijn biologische ouders. Echtelijke en buitenechtelijke relaties worden onderwijl op de proef gesteld. Ook met Patricia Arquette, Alan Alda, Lily Tomlin, Mary Tyler Moore. België 1, 21.15-22.45u.

The Faculty (Robert Rodriguez, 1998, VS). Door de scenarist van de ‘Scream’-films geschreven sciencefictionhorror verwijst ironisch naar talloze genregenoten. Gedemotiveerde leerlingen van een highschool versus door dorstige buitenaardse wezens geconfisqueerde leerkrachten, onder wie Famke Janssen. Veronica, 22.00-23.55u.

Blue Steel (Kathryn Bigelow, 1989, VS). Gewelddadige genre-film brengt New Yorkse politie-agente Jamie Lee Curtis in verlegenheid over haar identiteit in een mannenwereld en over het plezier dat ze beleeft aan de macht van een revolver. Een verrassend freudiaanse en feministische film noir. Net5, 22.25-0.20u.

Magnolia (Paul Thomas Anderson, 1999, VS). Derde film van Anderson is een ingenieus mozaïek van ruim drie uur, waarin een groot aantal personages in een buitenwijk van Los Angeles gedurende een etmaal gevolgd worden. Absurde, maar wijze symfonie van psychologische, muzikale en maatschappelijke motieven, met voortreffelijk ensemblespel van onder meer Tom Cruise, Julianne Moore en Philip Seymour Hoffman. Ned.3, 23.00-1.40u.

eXistenZ (David Cronenberg, 1999, Canada/Frankrijk/GB). Canadese sciencefictionregisseur Cronenberg trekt de kijker mee in proefsessie met een nieuw soort computerspel. In eXistenZ plugt de speler direct in op zijn centrale zenuwstelsel en dat van de ontwerpster (Jennifer Jason Leigh). Maar op haar hoofd rust een fatwa, uitgesproken door haar vijanden, de Realisten, die ook meespelen. België 2, 23.15-0.50u.

Dead Bang (John Frankenheimer, 1989, VS). Vakkundig geregisseerde routinethriller. Rechercheur Don Johnson ruikt het spoor van neofascisten. Ook met Penelope Ann Miller, William Forsythe. SBS6, 23.35-1.30u.

Nora (Pat Murphy, 2000, Ierland). Stemmig drama over de verhouding tussen James Joyce (Ewan McGregor) en zijn geliefde Nora Barnacle (Susan Lynch), gebaseerd op de biografie 'Nora' van Brenda Maddox uit 1988. Zowel Lynch als haar personage draagt de film. Ned.1, 23.45-1.25u.

Fast Times at Ridgemont High (Amy Heckerling, 1982, VS). Sean Penn, Jennifer Jason Leigh en Nicolas Cage behoren tot de beginnende sterren in slimme tienerkomedie over een high school, gebaseerd op de documentaire roman van Cameron Crowe. Veronica, 23.55-1.30u.