Televisie Film van de dag

The Heist Year: 2001 Director: David Mammet Danny De Vito Gene Hackman PHOTOS12

Heist. „Everybody needs money. That’s why they call it money”, en andere fijne oneliners vloeiden uit de pen van filmmaker David Mamet tijdens het schrijven van Heist, een film die eenvoudigweg heet naar het genre waartoe hij behoort: de perfecte-misdaad-film. Gene Hackman is de gentleman-dief Joe Moore die zijn gedroomde laatste slag wil slaan en zijn oude bentgenoten doen nog een keer met hem mee. In vermommingen, complotten en plannetjes-achter-de-hand zijn zij nog steeds de besten, maar op het persoonlijke vlak begint het allemaal een beetje te schuiven in deze superieure film over misdaad en verraad. Een stuk grimmiger dan het vergelijkbare Ocean’s Eleven en Twelve. Een stuk intelligenter ook. „Hey buddy. You forgot your change.” „Makes the world go round.” „What’s that?” „Gold.” „Some people say love.” „Well, they’re right, too. It is love. Love of gold.”(David Mamet, VS, 2001), SBS6, 20.30-22.30u.

Dana Linssen

    • Dana Linssen