Televisie Film van de dag

Michael Moore in Bowling for Columbine. scene uit de documentaire Bowling for Columbine (2002) FOTO: A-Film Michael Moore A-Film

Bowling for Columbine. Zijn Dylan Klebold en Eric Harris eerst nog even rustig gaan bowlen voordat ze op 20 april 1999 het vuur openden op hun medeleerlingen en leraren van de Columbine High School in het Amerikaanse Littleton? Leidt bowlen tot excessief geweld? Dat is een van de provocerende premisses die documentairemaker Michael Moore aannam voor zijn veelbekroonde en veelbekritiseerde film Bowling for Columbine. Volgens Moore is het gegeven dat deze twee jongens zich in hun vrije tijd bekwaamden in de kegelsport net zo goed een reden voor hun ontsporing als de zondebokken rockmuziek, videospelletjes, gewelddadige films en slechte ouders. Hoe de regisseur zich uit die zoektocht naar het geweld in de Amerikaanse samenleving redt is een staaltje virtuoze demagogie, met als hoogtepunt het geweer dat hij bij het openen van een bankrekening krijgt.(Michael Moore, VS, 2002), RTL5, 22.00-00.15u.

Dana Linssen

    • Dana Linssen