Soepeler exportverbod voor vee in noorden

Koeien, schapen en geiten uit het noorden van Nederland mogen weer worden geëxporteerd als de dieren direct naar de slachterijen worden gebracht. Dieren die niet voor de slacht zijn bestemd, mogen uitgevoerd worden als ze geen symptomen van blauwtong vertonen en als ze zijn getest. Daartoe heeft minister Veerman (LNV, CDA) gisteren besloten.

Veerman vindt het te vroeg om het exportverbod helemaal te schrappen, omdat er nog steeds verdenkingen bestaan van besmettingen en omdat er veel dieren uit het zuiden van het land naar het noorden zijn vervoerd. Deze dieren zouden het blauwtongvirus kunnen dragen, omdat er twee weken voorbij gaan voordat de dieren verschijnselen vertonen.

Het exportverbod werd een week geleden van kracht, toen de ziekte voor het eerst in Zuid-Limburg opdook. De maatregel gold meteen voor het hele land. Veerman kreeg kritiek uit de Tweede Kamer en van de kant van de veehandel dat hij te hard van stapel liep. Daarbij speelde mee dat België en Duitsland, waar blauwtong ook opdook, zo’n streng exportverbod achterwege lieten.

Gisteren werd ook bekend dat in België negen nieuwe haarden van de blauwtongziekte zijn ontdekt. Alle nieuwe haarden bevinden zich in de bestaande 20 kilometerzone, waar een algeheel vervoersverbod geldt. Het totaal aantal ziektehaarden is nu 37.