Samen wegdromen op zaterdag

Alle omroepen en zenders zeggen dat ze het zaterdagavondgevoel willen terugbrengen. RTL4 en SBS6 bestrijden elkaar met ijsdansshows. De vraag is echter of de hele familie zich nog door een tv-show laat herenigen.

Bij SBS6 dansen: Hein Vergeer en Florentine Houdinière (Foto SBS/Elvin) Sterren Dansen op het IJs. Hein Vergeer Foto’s vrij van rechten onder vermelding van SBS/ Elvin Foto Gerard en Nance o.v.v. Nick van Ormondt. SBS/ Elvin

Het onwaarschijnlijkste succesprogramma van het afgelopen seizoen staat op naam van RTL4. Het idee was gekocht van de BBC, waar het Strictly come dancing heette. Hier werd de serie door Ron Brandsteder gepresenteerd onder de titel Dancing with the stars.

De show dreigde mank te gaan aan twee bijkans onoverkomelijke nadelen: de formule was gebaseerd op een bezigheid die volstrekt uit de mode was (ballroom dancing) en de nu 56-jarige presentator werd al een paar jaar eerder door hetzelfde RTL4 op een zijspoor gezet omdat hij te oud was. Als er iets niet meer kon, was het een presentator in smoking.

De inspanningen van een groepje min of meer bekende Nederlanders om zich in het klassieke genre der quicksteps en cha-cha-cha’s te bekwamen, trokken echter een groot publiek. De finale belandde met bijna 2,7 miljoen kijkers zelfs in de toptien van de best bekeken uitzendingen van vorig jaar. Het was, zei RTL4 in deze krant, een typisch voorbeeld van een „samenkijkprogramma” dat het hele gezin op zaterdagavond verenigt voor het beeldscherm.

Geen wonder dat dit seizoen danig is gebrainstormd om dit succes op zijn minst te evenaren. Het resultaat is dat RTL4 vanavond met een nieuwe variant begint: Dancing on ice. Ook ditmaal gaat het om ‘sterren’ die pogen te dansen, maar het glanzende parket is hier vervangen door een ijsvloer. En omdat de show wegens de hoge kosten samen met de Vlaamse commerciële zender VTM wordt geproduceerd, doen er nu ook bekenden mee die in Nederland volstrekt onbekend zijn. Zoals de tv-presentator Luc Appermont, de zanger Wim Soutaer en een zekere Pascale Naessens die de echtgenote van de Vlaamse programmamaker Paul Jambers blijkt te zijn.

In eigen land heeft RTL4 tegelijk een serieuze concurrent gekregen. Onverhoeds introduceerde SBS6 vorige week de show Sterren dansen op het ijs, waarin een vergelijkbaar procédé wordt toegepast met sterren die zo mogelijk nog minder recht hebben op dit predikaat (zoals de vroegere politiewoordvoerder Klaas Wilting). Maar het publiek blijkt zich om hun status niet te bekommeren. De openingsuitzending trok ruim 1,7 miljoen kijkers.

In aller ijl had RTL4 er een dubbele aflevering van Baantjer tegenover gezet, maar die haalde net iets minder kijkers – en zelfs veel minder dan de 2,5 miljoen die deze geliefde politieserie doorgaans aan zich weet te binden. Niet voor niets heeft RTL-directeur Fons van Westerloo prompt de betrekkingen verbroken met het productiebedrijf Eyeworks dat de concurrerende ijsshow voor SBS6 maakt.

Vanavond moet blijken wie deze felle ijsstrijd gaat winnen. De ervaring leert dat een kijker die eenmaal in de ene afvalrace is beland, zelden meer geneigd is halverwege de serie naar de andere te switchen.

Eind oktober, als Dancing on ice voorbij is, begint bij RTL4 een nieuwe editie van de talentenjachtshow Idols – een programma dat veelal wordt bekeken door ouders én kinderen. Het is daardoor typisch een televisieprogramma dat het gewenste zaterdagavondgevoel opwekt.

In dat opzicht hebben de commerciële zenders sterkere troeven in huis dan de publieke omroep, die er vanaf 9 september alleen de vrolijke instuifshow van Paul de Leeuw tegenover zet.

Veel programmadirecteuren zeggen dezer dagen te zoeken naar feel good-programma’s om de terugkeer van het „zaterdagavondgevoel” te bewerkstelligen. „Laat ik vooropstellen dat alles een cyclus is”, verklaarde de in dit soort amusement gespecialiseerde Endemol-directeur Paul Römer tegenover het ANP, „maar op dit moment is de wereld niet een hele fijne plaats. Zo ervaren mensen dat in ieder geval. De kijker heeft daarom behoefte aan wegdromen”.

Het zaterdagavondgevoel impliceert echter ook een publiek van alle leeftijden. En dat geldt per definitie niet voor de nostalgisch bedoelde showprogramma’s als TV Toppers met Jos Brink („hartelijk zaterdagavond!”) en de vaak door dezelfde oude helden bevolkte reeks TV Comeback van Omroep Max, waarmee Nederland 1 de afgelopen maanden poogde de zaterdagavond op te fleuren. Zelfs voor jonge ouders biedt dit genre, dat intussen wordt betiteld als „retrotainment”, te weinig herkenning. Laat staan voor hun kinderen.

Meer informatie over de ijsdansshows staat op de websites www.dancingonice.nl en www.sterrendansenophetijs.nl.

    • Henk van Gelder