Ryanair eist geld vanwege maatregelen

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft de Britse regering gisteren aangeklaagd. Ryanair, de grootste prijsvechter van Europa, wil een schadevergoeding van 3,3 miljoen pond (bijna 5 miljoen euro). De Ierse onderneming zegt dit bedrag te zijn kwijtgeraakt aan de verscherpte veiligheidsmaatregelen die begin augustus zijn getroffen nadat de autoriteiten zeiden een grootschalige terreuraanslag te hebben verijdeld. Zo mogen passagiers bijna geen handbagage meer meenemen – terroristen hadden aanslagen op vliegtuigen beraamd met vloeibare explosieven.

Ryanair had de regering van Groot-Brittannië eerder al gevraagd de situatie op de luchthavens weer te normaliseren. „Een janboel” noemde Ryanairs topman Michael O’Leary de scherpe controles op luchthavens.

Het beleid van Ryanair was er de laatste jaren juist op gericht passagiers vooral met handbagage te laten reizen – voor koffers in het ruim moeten passagiers sinds vorig jaar extra betalen. Op deze manier kon Ryanair zijn vliegtuigen sneller afhandelen. Maar deze aanpak wordt nu in ernstige mate bemoeilijkt door de ban op handbagage. Ook het Britse Easyjet, een andere prijsvechter, spoorde passagiers vóór de nieuwe terrorismedreiging aan zo weinig mogelijk ruimbagage mee te nemen. Bij Easyjet mochten reizigers tot nu toe alles mee de cabine innemen wat ‘redelijk’ was.

O’Leary vindt het verbannen van handbagage van de gekke. „We zetten onze levens niet op het spel omdat er toiletartikelen aan boord zijn”, aldus de topman.