Regen bedreigt voortbestaan Bostheater

Try-out van ‘De goede mens van Sezuan’ van Bertold Brecht in het Amsterdamse Bos (Foto Serge Ligtenberg) foto serge ligtenberg Ligtenberg, Serge

Theater het Amsterdamse Bos heeft gisteren een noodkreet doen uitgaan naar de gemeente Amsterdam. In een brief wordt gevraagd om een substantiële financiële bijdrage, nu het slechte weer in augustus het aantal bezoekers bij de openluchtvoorstellingen heeft doen kelderen. „Na zeven van de negen weken zitten we pas op 21 duizend bezoekers, de helft van het begrote aantal”, zegt Paul Jekkers, zakelijk leider van ‘t Bostheater. „We moeten nog 85 duizend euro verdienen in twee weken. Dat gaan we bij lange na niet halen.” Bezoekers doen een vrijwillige bijdrage, waarbij het verzoek is minimaal 5 euro te geven.

De voorspelling is dat het regenachtige weer aanhoudt tot minstens eind volgende week. „We hebben de afgelopen periode De goede mens van Sezuan steeds kunnen spelen. Hier, in het bos, was het elke avond droog. Maar het grote probleem is dat als er in Amsterdam één stortbui valt, niemand meer overweegt om ‘s avonds in de open lucht te gaan zitten. Dan komen er 200 mensen en dat is niets voor ons.”

Zelfs met het prachtige zomerweer in juli was het theater, waar 2000 mensen in kunnen, niet vol. De nood is zo hoog dat het einde dreigt, zegt Jekkers. „Als er niets verandert aan het weer en de opkomst, dan is er geen volgend jaar geen Bostheater meer – als ook substantiële hulp uitblijft.” Vorig jaar was de zomer al „catastrofaal” en bracht slechts een oproep onder vrienden en een regeling met de gemeente Amsterdam uitkomst.

Bij het Zeeland Nazomer Festival, dat dinsdag begint, houden ze „de vingers gekruist”, aldus woordvoerder Onno Bakker. Alle voorstellingen, op één na, zijn buiten. „Maar aflasten doen we niet van tevoren. Ons publiek is wel wat gewend na vijf jaar en als het aan de overkant regent, kan het op het podium nog droog zijn. De romantiek van spelen in de openlucht schuilt in de omgevingsgeluiden en -geuren.”

Eén keer werd een première in Zeeland stilgelegd bij een hoosbui. „Het publiek ervaart dat niet als supernegatief. Alleen muzikanten hebben niet graag dat hun instrument volloopt.” Financieel is het festival gedekt. „We werken met garantiesubsidies. Dat geeft een buffer.” Het Impakt Festival voor film en video, deze week in Utrecht, had bij voorbaat een Floating Cinema geregeld. „De boot heeft de afgelopen dagen gewoon door de grachten gevaren”, aldus een woordvoerster. „Als het regent, is de film in de aula van het Centraal Museum.”