Ralreiger

Ralreiger Birdpix

Opeens blinkt er tussen het riet éven een sneeuwwitte vleugelslag. De landstreek Veneto ten noorden van Venetië, tegen de Adriatische Zee aan, is rijk aan moerassen met struiken. Valle Vecchia heet het hier. Zes uur in de ochtend, zomer. De ralreiger (Ardeola ralloides) toont geen spoor van schuwheid en foerageert aan de waterkant. In het broedseizoen is de snavel van deze kleine reigerachtige grijsgroen tot staalblauw en is het verenkleed geelbruin van kleur. De sierveren zijn als terracotta. Alles geschapen voor volmaakte camouflage. Totdat de ralreiger de vleugels spreidt. Dan toont de watervogel een iriserend zilverwit. In Nederland is de ralreiger een betrekkelijk zeldzame dwaalgast, die zich tussen rietstengels onzichtbaar kan maken.

Foto: www.birdpix.nlTekst: Kester Freriks; freriks@nrc.nl
    • Kester Freriks