Progressief op en naast het voetbalveld

Als scheidsrechter oogstte John Blankenstein lof omdat hij floot op gevoel, en lak had aan te strenge regels. Naast het veld kwam hij op voor homorechten.

Blankenstein in 2001. Foto WFA WFA61:JOHN BLANKENSTEIN OVERLEDEN:DEN HAAG;25AUG2006- ***ARCHIEFFOTO 2001***- Oud-scheidsrechter John Blankenstein is vrijdag op 57-jarige leeftijd in het Haagse ziekenhuis Leyenburg overleden. Blankenstein was al lange tijd ernstig ziek. WFA/wc/str. Fotoburo Dijkstra WFA WFA

Bijna tien jaar nadat hij met Roda JC-Fortuna zijn laatste wedstrijd in de eredivisie floot, overleed gisteren voormalig scheidsrechter John Blankenstein. Blankenstein, die al geruime tijd ziek was, overleed op 57-jarige leeftijd in het Haagse ziekenhuis Leyenburg. Voor de wedstrijd Roda JC-ADO Den Haag van gisteravond werd een minuut stilte gehouden.

Het was een gepast eerbetoon aan de ADO-supporter die op meer dan één manier zijn stempel heeft gedrukt op het Nederlandse voetbal. Zijn openlijke homoseksualiteit in het machowereldje van het topvoetbal leverde hem nooit problemen op. Hij werd gerespecteerd als arbiter, omdat hij voetbal begreep en zijn gevoel voor de wedstrijd belangrijker vond dan de al te strenge regels en regeltjes.

Ook als hoofd scheidsrechterszaken betaald voetbal van de KNVB pleitte hij voor veranderingen, zoals het invoeren van een vierde scheidsrechter of het gebruik van videobeelden. Maar Blankensteins wens is tot nu toe nog niet verhoord.

Toch leverde zijn geaardheid Blankenstein wel eens problemen op. Hij floot nooit op een WK, en de Europa Cup-finale tussen Barcelona en AC Milan uit 1994 werd hem vijf dagen voor het duel om onduidelijke redenen ontnomen. De Britse tabloid Daily Mirror kopte ooit: Tonight’s ref is gay! Hij reageerde erop met humor: „Daar moest ik vreselijk om lachen. Feitelijk was het niet geheel onjuist. Maar ik heb medelijden met de homo’s in zo’n samenleving.”

Blankenstein liet zijn stem geregeld horen. Zo nam hij het in 2002 op tegen de Rotterdamse imam Khalil El-Moumni, die beweerde dat homoseksualiteit een ziekte is. Blankenstein werd verschillende keren geëerd. Zoals in 2003 door COC Nederland, die hem de Bob Angelo Penning toekende. „We moeten bij de les blijven, want de acceptatie is nog niet algemeen”, zei hij toen. De oud-scheidsrechter wordt volgende week in Den Haag op Ockenburg begraven.