Parlement Swaziland: democratie, nee dank u

Het parlement van Swaziland heeft geen behoefte om het verbod op politieke partijen op te heffen. Ook andere vormen van democratisering zijn niet besteed aan de meeste parlementariërs van het kleine Afrikaanse landje waar de koning de absolute macht heeft, zo bleek deze week in een zeldzaam debat over politieke hervormingen. Gehuld in rode traditionele doeken met daarop de beeltenis van koning Mswati III spraken 95 parlementariërs zich uit tegen politieke partijen. Drie afgevaardigden leek het wel een goed idee.

„Al degenen die politieke veranderingen wensen, moeten op het vliegtuig naar Congo worden gezet”, zei Maria Ntshangase, de afgevaardigde uit Manzini. „Wanneer ze terugkomen zullen we zien of ze nog steeds ideeën over verandering koesteren.” Ze verwees hiermee naar het geweld dat vorige week in Congo losbarstte nadat de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend werd.

Swaziland houdt met regelmaat verkiezingen, maar de koning kiest veel parlementsleden persoonlijk uit. Sinds begin dit jaar heeft het landje een nieuwe grondwet. De verwijzing naar een verbod op politieke partijen verdwenen. Maar of ze echt zijn toegestaan dan wel mee mogen doen met verkiezingen, is onduidelijk. (Reuters, Times of Swaziland)