Onderzoek VS naar clusterbom van Israël

De Verenigde Staten onderzoeken of Israël, mogelijk in strijd met gemaakte afspraken, clusterbommen van Amerikaanse makelij heeft gebruikt in Libanon. Dit is gisteren door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld.

„We hebben kennis genomen van de beschuldigingen en die zijn we aan het onderzoeken”, aldus woordvoerder Gonzalo Gallegos van Buitenlandse Zaken. Gallegos reageerde op vragen over berichten in The New York Times van gisteren. Volgens de krant is het onderzoek gestart na meldingen over de vondst van drie typen Amerikaanse clusterbommen in Zuid-Libanon waarbij burgers om het leven zouden zijn gekomen. Israël zou daarbij mogelijk de Amerikaanse gebruiksvoorwaarden hebben geschonden. Israël maakt de bommen ook zelf.

Een clusterbom of -granaat bestaat uit een container die is gevuld met kleinere springladingen. Die behuizing opent zich boven de grond, waardoor de kleine ladingen zich over een groot gebied (in omvang vaak een paar voetbalvelden) verspreiden. Van die kleine ladinkjes bestaat een grote variëteit: sommige ontploffen meteen, andere alleen als er een voertuig over rijdt, weer andere als iemand er op stapt en ze opraapt. Om die reden is het gebruik omstreden.

„Zodra we zeker weten dat er clusterbommen zijn gebruikt, zullen we nagaan hoe ze zijn gebruikt en wat de doelen zijn geweest”, aldus woordvoerder Gallegos. Hij zei dat het onderzoek was gestart nadat niet-gouvernementele organisaties hadden gemeld dat Israël de omstreden munitie had gebruikt bij beschietingen van stellingen van de shi’itisch-fundamentalischische organisatie Hezbollah in Zuid-Libanon.

De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Right Watch (HRW) meldde het gebruik van clusterbommen eind juli als eerste. Op grond van getuigenverklaringen concludeerde HRW dat Israël op 19 juli clusterbommen had afgevuurd op stellingen bij het dorp Blida in Zuid-Libanon.

Eerder deze week vertelde een VN-specialist in het opruimen van explosieven dat Israël tijdens zijn 34 daagse oorlog tegen Hezbollah op bijna 250 plekken in Zuid-Libanon clusterbommen had gebruikt. Volgens hem waren de bommen willekeurig ingezet, hetgeen in strijd zou zijn met het internationaal recht. Dat zou het gebruik van clusterbommen in woongebieden verbieden. (AP, Reuters)