Niet opgeknapt maar afgebrand

Niet opgeknapt maar afgebrand In de namiddag van 30 augustus 1906 zijn schilders op het dak van het Groningse Academiegebouw in de Broerstraat bezig met het afbranden van verf. Het hout gaat smeulen en nadat er is geblust, vertrekken de werklieden om 5 uur naar huis. Maar het het vuur laait op en binnen een half uur staat het dak in brand, al snel gevolgd door de bovenverdieping. Daar bevindt zich het Museum voor Natuurlijke Historie en de hoogleraar van Ankum, al 34 jaar directeur, ziet in tranen toe hoe zijn collectie preparaten op sterk water (alcohol) ten prooi valt aan de vlammen – ja het vuur zelfs aanwakkert. Ook zijn prachtig opgezette vogels gaan verloren. Intussen staat de brandweer machteloos. Brandslangen zijn te kort en lekken, en er staat te weinig druk op het water. Pas de volgende middag om 12 uur volgt het sein brand meester. Binnen een week ligt er een plan voor een nieuw Academiegebouw, op dezelfde fundamenten. Na eerdere pogingen vanuit Den Haag om de Groningse universiteit op te heffen, nam het bestuur van de universiteit geen enkel risico. In de expositie ‘In zak en as. De brand van het tweede Academiegebouw in 1906’ wijdt het Universiteitsmuseum van 31 augustus t/m 1 oktober aandacht aan de ramp. Zie www.rug.nl/museum. (DvD) Foto Universiteitsmuseum Gronigen Universiteitsmuseum Gronigen

In de namiddag van 30 augustus 1906 zijn schilders op het dak van het Groningse Academiegebouw in de Broerstraat bezig met het afbranden van verf. Het hout gaat smeulen en nadat er is geblust, vertrekken de werklieden om 5 uur naar huis. Maar het het vuur laait op en binnen een half uur staat het dak in brand, al snel gevolgd door de bovenverdieping. Daar bevindt zich het Museum voor Natuurlijke Historie en de hoogleraar van Ankum, al 34 jaar directeur, ziet in tranen toe hoe zijn collectie preparaten op sterk water (alcohol) ten prooi valt aan de vlammen – ja het vuur zelfs aanwakkert. Ook zijn prachtig opgezette vogels gaan verloren. Intussen staat de brandweer machteloos. Brandslangen zijn te kort en lekken, en er staat te weinig druk op het water. Pas de volgende middag om 12 uur volgt het sein brand meester.

Binnen een week ligt er een plan voor een nieuw Academiegebouw, op dezelfde fundamenten. Na eerdere pogingen vanuit Den Haag om de Groningse universiteit op te heffen, nam het bestuur van de universiteit geen enkel risico. In de expositie ‘In zak en as. De brand van het tweede Academiegebouw in 1906’ wijdt het Universiteitsmuseum van 31 augustus t/m 1 oktober aandacht aan de ramp. Zie www.rug.nl/museum. (DvD)