Nederland belt meest via vaste telefoon

Het aantal Nederlanders dat nog een vaste telefoon heeft is relatief hoog, vergeleken met andere landen in Europa. Na Zweden en Malta heeft Nederland de hoogste penetratie vaste telefoons in Europa. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese Commissie, waarvoor 25.000 Europese huishoudens werden ondervraagd.

Binnen de Europese Unie is Litouwen het land waar de minste mensen vast bellen. Minder dan de helft van de huishoudens heeft daar een vaste telefoon.

De cijfers zijn opvallend omdat KPN, de grootste aanbieder van vaste telefonie, er juist last van zegt te hebben dat steeds meer mensen ervoor kiezen alleen mobiel te bellen. Het telecombedrijf schat het aantal Nederlandse huishoudens dat alleen een mobiele telefoon heeft op 8 procent. Volgens de Europese Commissie is dit 4 procent. In andere Europese landen is het aantal huishoudens waar alleen mobiel gebeld wordt veel groter dan in Nederland. In totaal kan 97 procent van de Europese huishoudens op wat voor manier dan ook telefoneren.

Nederland blijft binnen de EU het land met de hoogste penetratie van breedbandinternet. Van alle huishoudens zegt 62 procent breedband te hebben. Nummer twee is Denemarken, met 49 procent. In totaal heeft viervijfde van de Nederlandse huishoudens internet.

Dat zowel het aantal vaste telefoons als de breedbandpenetratie in Nederland hoog is, is opvallend. De hoge breedbandpenetratie zou juist een bedreiging kunnen zijn voor het aantal vaste telefonieaansluitingen, aangezien men via software voor internettelefonie, zoals Skype, gratis kan bellen.

Gemiddeld heeft bijna een kwart van de huishoudens binnen de EU breedbandinternet. Nog eens gemiddeld 16 procent heeft internettoegang via de telefoonlijn (smalband). Het land met de minste breedbandaansluitingen per huishouden is Griekenland. Maar 2 procent heeft daar snel internet, nog minder dan landen zoals Roemenië (6 procent) of Turkije (3 procent). De belangrijkste reden voor consumenten om geen breedband te nemen, is dat het te duur is.