Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

‘Limburg moet een land worden’

Limburgers worden steeds trotser op hun provincie. Inez Piso (18) spreekt met twee Limburgse nationalisten

Limburg heb ik altijd gezien als een uithoek van de samenleving waar het gezamenlijke accent als zangerig bestempeld wordt en de mensen als dom. Voor mij is het slechts een tijdelijke verblijfplaats waar ik mijn jeugd en puberteit doorbreng.

Toch zijn er jongeren die hetzelfde lot als ik beschoren zijn, hetzelfde accent hebben en ook gedoemd zijn om de heuvels op en af te fietsen, maar die mijn mening verbazingwekkend genoeg niet delen. Sterker nog, ze zijn tróts op Limburg. Ze voelen zich één. Zetten zich af tegen Nederland. Onafhankelijkheid is waar ze naar streven.

Dit gevoel van saamhorigheid zie ik steeds meer om me heen. Het aantal tassen versierd met een Limburgse vlaggen wordt groter en groter. Jongens met shirts waarop Limburgse teksten afgedrukt zijn passeren mij steeds vaker in de schoolgangen.

Alfons Burlet (16), bijvoorbeeld. Hij gaat naar 5 VWO, wil geschiedenis studeren en heeft letterlijk en figuurlijk een grote mond. „Van alle landen, ken ik de geschiedenis van Limburg het beste.”

Dus je ziet Limburg als een land, vraag ik verbaasd. „Als toekomstig land”, verbetert hij me. Hij pakt mijn pen en papier. „Kijk. Dit is Limburg, hier is Belgisch-Limburg en hier ligt Aken. Nederlands en Belgisch Limburg zullen verenigd worden en daarna zal Aken ook tot Limburg behoren.” Hij schetst zijn nieuwe Europa er herkenbaar genoeg omheen. „Zie je hoe centraal wij liggen? Zodra Limburg onafhankelijk is, zullen we binnen de Europese Unie zeker tot de kernlanden van Europa behoren. Maastricht zal als hoofdstad van Limburg fungeren en de groothertog van Limburg zal staatshoofd worden.”

Ik vraag hem hoe hij dit denkt te bewerkstelligen en tot mijn verbazing heeft hij een uitgewerkt plan beraamd. „Op dit moment hebben we als regio al aardig wat prestige opgebouwd: we hebben een geweldige infrastructuur, we zijn na de Randstad het dichtstbevolkte gebied van Nederland, er worden belangrijke conferenties gehouden en verdragen gesloten zoals het Verdrag van Maastricht, NedCar, de enige autofabriek van Nederland, is hier gevestigd en ga zo maar door. In de driehoek Luik-Maastricht-Aken wordt enorm geïnvesteerd. België en Duitsland zien Limburg als uitermate ontwikkeld, alleen de Hollanders kijken op ons neer.

BUITENLANDSE POLITIEK

„We hopen op steun van Europa bij de eenwording van Limburg, en dan vooral van Duitsland. In de 19de eeuw zat Limburg bij de Duitse Bond, dus daar heb ik wel vertrouwen in. België zal misschien een beetje tegenstribbelen, maar het gaat ook hún Limburgse provincie aan. Via een referendum kan de Limburgse bevolking hun stem laten horen aan de Nederlandse regering en ik hoop voor hen dat dit voldoende is om mijn doel te bereiken, anders zal ik een agressieve manier van buitenlandse politiek moeten voeren.”

Het vredige referendumidee had ik al eerder gelezen op de officiële site van Provincie Limburg. „Deze site is dan ook mijn startpagina”, zegt hij. Ik veronderstel hardop dat hij dan ook vast de Limburgse vlag als bureaubladachtergrond heeft. „Jazeker”, bevestigt hij mijn vermoeden. „Ik heb ook een Limburgse vlag in mijn kamer hangen, ik heb een T-shirt met de Limburgse vlag en verder praat ik gewoon heel veel over Limburg. Ik spreek wel Nederlands, dat moet ook wel om te overleven, maar in feite is het een opgelegde taal.”

Ik vind het geweldig om te horen hoe gepassioneerd hij praat over het gebied waar hij leeft, maar ergens ook wel eng. Ik schraap wat moed bij elkaar en vraag hem of ik een foto mag maken van het T-shirt dat hij aanheeft. Hij stemt toe, maar vraagt wel of zijn gezicht niet in beeld wordt gebracht. „Jammer genoeg zijn er een aantal mensen die het niet eens zijn met mijn ideeën, maar ooit zullen ze het begrijpen.” Zijn naam heb ik ook op zijn verzoek gefingeerd.

Hij is niet de enige jongere die zoveel van Limburg houdt. Jeroen Janssen (25) is bestuurslid van de JOVD (VVD’s jongerenorganisatie) en zijn collega’s noemen hem een Limburg Nationalist. „Maar dat is natuurlijk onzin. Ik ben gewoon enorm trots op Limburg. Ik vind het ook denigrerend dat sommigen Limburg een provincie noemen, ik heb het liever over mijn land.”

Overdonderd door de liefde die hij uitspreekt voor zijn ‘vaderland’ vraag ik hoe hij zijn trots voor Limburg uit. „Ik neem mijn Limburgse vlag mee als ik bijvoorbeeld naar Den Haag ga en verder leef ik gewoon als een Limburger. Natuurlijk praat ik ook Limburgs.” Mijn pen kan zijn woorden nauwelijks bijhouden en mijn blocnote raakt voller en voller. „Kijk, als een Hollander hierheen komt als gast dan praat ik natuurlijk Nederlands, maar als hij hier woont moet hij ook Limburgs praten. Gewoon integreren, hoor! Kom nou.”

Hij roert in zijn cola en neemt een grote slok. „Ik heb gewoon duidelijke standpunten. Ik ben van mening, dat de huidige grenzen kunstmatig zijn. Ze zijn opgelegd en daarom moet er één groots Limburg komen. Het lijkt me vanzelfsprekend dat Belgisch Limburg ook onderdeel gaat uitmaken van het Nieuwe Limburg. De Selfkant van Duitsland mag er ook nog bij. O, ja, de hoofdstad van Limburg wordt Maastricht.”

WETSVOORSTEL

Hoe hij dit allemaal gaat doen? Nou zo dus: „Op dit moment groeit er een onderhuids gevoel van Limburgse eenheid onder voornamelijk jongeren. Door samen sterk te staan met deze jongeren probeer ik een basis te leggen. Ik wacht het juiste moment af om mijn plannen daadwerkelijk uit te voeren, door ze bijvoorbeeld in te dienen bij de Tweede Kamer, als wetsvoorstel. Ik wil me dan ook wel verkiesbaar stellen. Ik ben nog wel jong, maar ik heb de tijd. Stapje voor stapje groei ik de politiek in. Zodra de mogelijkheid zich voordoet dan zal ik opkomen voor het volk en voor mezelf.”

Nationalisme blijft voor mij een ongrijpbaar fenomeen. Waarom steeds meer jongeren hun trots zo expliciet uitdragen is voor mij nog steeds moeilijk te begrijpen. Mijn leven lang woon ik in hun prachtige Limburg, maar nooit zal ik me Limburgs genoeg voelen om affiniteiten met de vlag te hebben. Misschien dat het uiteindelijk verenigd Limburg ooit nog tot stand komt, maar tot die tijd vestig ik mijn hoop op Europa en het natuurlijke proces van vervagende grenzen.

Provincie Limburg: www.limburg.nlLimburgeringscursus: http://forum.fok.nl/topic/674788