Kritiek neemt toe op politie in Oostenrijk

Een DNA-test heeft uitgewezen dat het meisje, dat woensdag onverwacht in Wenen opdook, inderdaad de sinds 1998 vermiste Natascha Kampusch is. Ondertussen groeit de kritiek op de Oostenrijkse recherche.

De politie kon gisteren met de uitslag van de DNA-test het laatste restje twijfel over de identiteit van het meisje wegnemen. Verder kreeg zij steeds meer kritiek. Deze geldt onder andere het feit dat de politie destijds huiszoeking achterwege liet bij de man die haar ontvoerder blijkt te zijn geweest. Deze 44-jarige ongehuwde en teruggetrokken levende elektrotechnicus Wolfgang Priklopil, werd tijdens het onderzoek in 1998 wel ondervraagd. Dat gebeurde op basis van een verklaring van een schoolvriendinnetje van Natascha dat zou hebben gezien hoe ze op weg naar school in een witte bestelbus werd getrokken.

Priklopil, die woensdag zelfmoord pleegde, werd in dat kader verhoord – als een van ruim 700 ‘verdachten’. Hij zou de politie de bus hebben getoond. Maar die zag geen aanleiding voor een huiszoeking, waarbij men mogelijk was gestuit op de kelder waar Natascha verstopt zat.

De onvrede is nog versterkt doordat de politie zelf woensdag de indruk wekte de afgelopen tijd „dichtbij” een oplossing te zijn geweest. De Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Lies Prokop (van de conservatieve ÖVP), sprak van succesvol politieoptreden. Volgens haar was Natascha „niet toevallig” gevonden.

Inmiddels heeft de politie erkend dat sprake was van een dwaalspoor. Ze volgde de aanwijzingen van een informant in de gevangenis, die zei in zijn cel met een medegevangene te hebben gesproken die de moord zou hebben bekend. Afgelopen dinsdag werd nog gegraven in de dierentuin van Lainz, waar zich het lijk van Natascha zich zou moeten bevinden.

Het meisje zelf heeft in een eerste verklaring tegenover de politie gezegd dat ze inderdaad door Priklopil is ontvoerd in zijn bestelbus. Ze zou hem al aan de kant van de weg hebben zien staan en nog even hebben overwogen om over te steken. Haar ontvoerder zou hebben gezegd dat hij haar dan de volgende dag of daarna zou hebben gepakt, omdat hij haar had „uitgekozen”.

De politie onderzoekt of Priklopil een handlanger had. Het schoolvriendinnetje heeft destijds gezegd dat ze door twee mannen de bus zou zijn ingetrokken. De politie heeft dat nog niet bevestigd gekregen van Natascha Kampusch zelf. Bij de ondervraging wil men niets forceren.

Volgens de krant Kurier heeft Natascha ook verteld hoe ze is gevlucht. Ze was in de garage Priklopils auto aan het stofzuigen. De man was aan het bellen en stapte iets opzij vanwege het geluid van de stofzuiger. Op dat moment zag ze haar kans schoon en vluchtte ze het huis uit.

Natascha’s moeder vertelde de media gisteren dat haar dochter er erg bleek uitziet en nog maar 42 kilo weegt. Dat zou minder zijn dan toen ze achteneenhalf jaar geleden verdween, hoewel ze sindsdien wel vijftien centimeter zou zijn gegroeid.

Woordvoerder Rupert Leutgeb van het gezin-Kampusch bevestigde gisteren dat Natascha honderden pagina’s met aantekeningen heeft gemaakt tijdens haar gedwongen verblijf in de kelder van Priklopils woning. Hij zei dat ze zelf zal beslissen over eventuele publicatie daarvan. (AP, Reuters)