Joris Driepinter

Albert Verlinde zet zijn tanden in ‘Zomergasten’

DIAMANTJE: Joris Luyendijk Foto Jaime Halegua Joris Luyendijk Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

Ik wil het in deze eerste column van het nieuwe seizoen niet onmiddellijk over het weer hebben, maar het is op tv momenteel natuurlijk een klimatologisch zootje. In de diverse weerrubrieken proberen de weermannetjes en vrouwtjes de overdreven mooie juli en extreem natte augustus maand te verklaren en alsof al die zon en regen niet voldoende is, menen RTL 4 en SBS 6 het publiek ook nog eens te moeten trakteren op ijsshows!

Er is in ons landje eigenlijk maar één ding waar we iedere zomer weer van op aan kunnen en dat is Zomergasten. Het VPRO-programma waarin een bijzondere Nederlander zijn of haar favoriete tv avond samenstelt, beleefde dit jaar het 844ste seizoen en in tegenstelling tot de uitgesproken zomer van 2006 beleeft het VPRO-programma een kwakkelzomer. Dat heeft alles te maken met het feit dat het programma bijna even vaak van presentator wisselt als Gordon van mannen. Daarom worden de interviewers nooit echt goed. Dit seizoen was Joris Luyendijk de gelukkige en al voor de eerste uitzending werd de journalist door zijn vakbroeders in de diverse bladen op het schild gehesen. Vol verwachting bekeek ik de eerste uitzending. Die viel niet mee.

De maandag daarna las ik de recensies erop na maar toen bleek dat het journaille een beetje om de hete brij heen draaide. Niemand schreef echt wat hij ervan vond.In die eerste uitzending konden we kijken naar Joris en de Draak, want Jeltje van Nieuwenhoven nam plaats tegenover de nieuwbakken presentator en blijkbaar was de redactie vergeten om de voormalige kamervoorzitter te vertellen in wat voor programma ze de hoofdrol speelde, want Jeltje dacht dat ze in een avondvullende uitzending van de Vijf Uur Show terecht gekomen was. De meest zouteloze oude fragmenten, waarvoor zelfs ouderenomroep Max de neus op zou halen, passeerden de revue en Jeltje bepte maar door over vroeger, haar ouders, de eerste tv en haar Friese dorpje. Kortom; wie problemen met slapen heeft doet er goed aan de uitzending met Jeltje op te vragen. Je slaapt binnen een minuut.

De week daarop zat er een meneer die kunstfragmenten aan elkaar babbelde en een verveelde Joris hoorde het allemaal aan en zakte mee weg in de woordenstroom. Het was eigenlijk meer Joris Luigezeik dan Joris Luyendijk. Leon de Winter kwam in de derde uitzending als een geschenk uit de hemel. Luie Joris werd ineens Joris Driepinter en zo ontstond een van de beste Zomergast -uitzendingen van de afgelopen jaren. Om van de opwinding te bekomen, beleefde Joris vorige week met actrice Halina Reijn tegenover zich een natte jongensdroom. De avond was opwindender voor Joris dan voor de kijkers.

De balans opmakend kun je dus zeggen dat het een niet al te sterk seizoen geworden is. Het is met Zomergasten net als met de VPRO. Je weet dat het ooit een sterk merk geweest is maar kunt aan de huidige prestaties niet meer zien waarom. Toch hoop ik dat het Politbureau van de VPRO Joris volgend jaar terug laat komen. Niet alleen is hij smakelijk om naar te kijken, hij weet af en toe ook een inventieve vraag te stellen die het leven van de zelfingenomen gasten tegenover hem helemaal op zijn kop zet. De mond vol tanden van Jeltje op de vraag waarom vrouwelijke premiers en presidenten altijd uit conservatieve partijen voortkomen en de betrapte Leon de Winter die we zagen toen Joris hem vroeg waarom hij ondanks al zijn columns over het Midden-Oosten nog nooit een vliegticket had gekocht om de streek met eigen ogen te zien, waren virtuoos.

De VPRO heeft het diamantje Joris Luyendijk ontdekt. Hopelijk geven ze hem de kans Briljant te worden.

    • Albert Verlinde