Hollands Dagboek; Gerard van As

Gerard van As (1944) stapte vorige week op als fractievoorzitter van de LPF en trad onmiddellijk daarna toe tot de partij van Hilbrand Nawijn: De Partij voor Nederland. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen. „Geconstateerd dat ik al een week geen website meer heb; is door de LPF uit de lucht gehaald.

Hoe kinderachtig kunnen mensen toch zijn! Morgen maak ik er werk van.”

Gerard van As: „Onbegrijpelijk dat, als je in ons land onze rechtsstaat ondermijnt, je gewoon mag blijven wonen en een uitkering geniet.” Foto Leo van Velzen Alphen a/d Rijn, 22-08-06. Gerard van As, Fractievoorzitter LPF. Foto Leo van Velzen NrcHb. Velzen, Leo van
Gerard van As

Vrijdag 16 augustus

Na een goede nachtrust en twee hectische dagen ben ik om 7.00 uur opgestaan om de krant te lezen (doe ik iedere morgen).

Ondertussen heb ik nog eens alles wat zich rondom de LPF heeft afgespeeld de revue laten passeren en ik kan er met mijn verstand niet bij dat partijvoorzitter Snel en Mat Herben op een minderwaardige wijze naar mij met modder hebben gegooid.

Want wat is er nou gebeurd? Ik heb in mijn hoedanigheid als fractievoorzitter de afgelopen maanden veel contacten gelegd met voormalige fortuynisten en partijloze loyalisten om éénsgezind achter een vernieuwde lijst Fortuyn te gaan staan. Als dit niet gebeurt, worden wij bij de komende verkiezingen – in de machtsstrijd tussen PvdA en CDA – weggedrukt en kom je niet aan de bak. Mijn opzet was iedereen die het fortuynisme aanhangt terug te halen en om goede lijsttrekkerskandidaten aan te zoeken en deze voor te dragen aan het bestuur. Dat idee heb ik diverse malen zowel aan partijvoorzitter Snel als aan de fractie geuit. Maar blijkbaar wilde men dit niet, want iedere keer merkte ik verzet van de kant van Mat Herben.

Zelf koesterde ik geen enkele ambitie voor het lijsttrekkerschap en heb mij ook niet als kandidaat aangemeld, omdat ik rekening moet houden met mijn gezondheid. Ik heb een hartinfarct gehad en een zware hartoperatie in 2001 achter de rug.

Tijdens mijn vakantie van 23 juli tot en met 6 augustus ben ik diverse malen door een aantal betrouwbare mensen opgebeld met de mededeling dat men bezig was met een coup. Na terugkeer van mijn vakantie werd dit bevestigd: op woensdagmiddag 16 augustus werd mij direct al duidelijk dat Mat Herben per se fractievoorzitter wilde worden. Dat spel was al voorgekookt met partijvoorzitter Snel.

Mij werd verweten dat ik met een eigen partij bezig zou zijn. Dit klopte, maar het was wel de LPF. Ik heb toen gezegd, zonder me hierover boos te maken: beste mensen, als jullie Herben terug willen, prima, dan leg ik hierbij mijn fractievoorzitterschap neer en stap dan ook direct uit de fractie.

Een terugkeer van Herben als fractievoorzitter is voor mij onacceptabel, omdat hij juist de oorzaak is en was van alle ellende. Al vanaf 2002 kon hij geen leiding geven en heerste er chaos. Er werden verkeerde mensen aangetrokken. Als politiek leider trad hij niet op tegen een corrupt partijbestuur, maar droeg hen nota bene voor als ereleden! Hoe naïef moet je dan wel niet zijn?

Afgelopen woensdagmiddag ben ik in mijn auto gestapt, heb Nawijn gebeld, hem op de hoogte gesteld van hetgeen gebeurd was en mij bij hem aangesloten. De pr-man van Nawijn heeft een persbericht doen uitgaan en Van As was toegetreden tot de Groep Nawijn.

Vandaag moest ik al om 10.00 uur in Zoetermeer zijn om met een aantal mensen te praten over de toekomst. Wat staat ons te doen? Besloten wordt een nieuwe politieke partij op te richten en een en ander nog dit weekend op papier te krijgen. Als we de taken goed verdelen en er met een aantal goede mensen tegen aangaan, is dit haalbaar.

’s Middags nog twee interviews met lokale kranten. Om vier uur snel naar huis om mijn vrouw en kind (13 maanden) te zien en nog de benodigde boodschappen te doen voor het komende weekend.

De rest van de dag verloopt goed; nog veel telefoontjes gehad van medestanders die ook mee willen doen met de nieuwe partij.

’s Avonds rustig thuis gebleven en een film gekeken. Op tijd naar bed.

Zaterdag

Om 8.00 uur op en dochter Isabella een boterham gegeven; ook nog even de krant gelezen. De ochtend verloopt redelijk rustig wat de telefoontjes betreft. Nog veel e-mails beantwoord en ’s middags lekker de stad in met vrouw en dochter en op een terrasje bij de Oude Rijn heerlijk gerelaxt.

De avond thuis gezellig doorgebracht en onverwachts bezoek gekregen van goede vrienden. Veel gelachen en een borrel (baco) gedronken op de toekomst van de nieuwe partij. Om kwart over twaalf naar bed gegaan.

Zondag

Om 8.45 uit de veren, Dochter Isabella eten gegeven en om 9.00 uur naar het programma Hour of Power gekeken op RTL5. Doe ik iedere zondag, het geeft mij veel inspiratie. Wat een hondenweer buiten.

Nog veel e-mails moeten beantwoorden over de koers van de nieuwe partij en veel mensen enthousiast kunnen maken om met ons mee te doen. Gebeld of alles rondom statuten enzovoorts van de nieuwe partij goed verloopt. Alles gaat gelukkig volgens plan. Morgen wordt alles bij de notaris, Kamer van Koophandel en kiesraad geregeld.

Om 14.00 uur met mijn gezin vertrokken naar mijn neef Eric in Alkmaar waar eind juni een zoon is geboren.

Ca 19.00 uur weer terug in Alphen a/d Rijn en op weg naar huis de dvd Munich gehaald bij de videotheek. De film viel mij bar tegen: veel te langdradig. De rest van de zondagavond is gelukkig rustig verlopen. Op tijd naar bed,want morgen wordt een drukke dag. Oprichting Partij voor Nederland en inschrijving bij KvK en Kiesraad.

Maandag

Om 7.00 uur opgestaan, de krant gelezen en mij gewassen en geschoren. Direct achter de pc gaan zitten om e-mails te beantwoorden. Met het gezin het ontbijt genuttigd en daarna eindelijk weer aan mijn eigen werk (onroerendgoedbemiddeling) kunnen toekomen.

’s Middags gebeld met Bart Bakker, voorlichtingsadviseur van Nawijn, dat de nieuwe club ‘Partij voor Nederland’ is opgericht en bij de kiesraad is gedeponeerd om ingeschreven te worden.

Om 15.30 uur met zoon Robert in de auto vertrokken naar Amsterdam voor een afspraak met Hilbrand Nawijn en anderen. Overleg is goed verlopen. Er willen steeds meer mensen met ons meedoen.

Omstreeks 19.30 uur naar huis gereden en heerlijk gegeten. De rest van de avond weinig schokkends voorgevallen. Nog even tv gekeken en op tijd naar bed. Ik voel mij een gelukkig mens, heb niets te klagen en ben altijd weer blij als ik thuis ben. Helaas lag dochter Isabella al op bed en heb ik haar geen welterusten kunnen zeggen.

Dinsdag

Om 7.30 uur uit de veren. In de krant staat de oprichting van de Partij voor Nederland vermeld, en ook dat Van Aartsen uit de politiek gaat wegens de affaire-Hirsi Ali. Minister Verdonk heeft inderdaad een gekunstelde oplossing gevonden voor Hirsi Ali. Ongeloofwaardig als je alles bij elkaar liegt en je mag je paspoort behouden.

Achter de pc gaan zitten. Overstelpt met felicitaties voor de Partij voor Nederland en iedereen beantwoord.

Om 11.00 uur naar het Golden Tulip Hotel in Alphen voor besprekingen met een tweetal politieke vertegenwoordigers. Tevens daar geluncht met een aantal zakenlui. Dit deed mij goed, het was ouderwets gezellig!

Om 16.00 uur naar een relatie gegaan in verband met de schilderijen van Pim Fortuyn, die op mijn voormalige kamer bij de LPF in Den Haag hangen en die weg moeten. Het ene schilderij meet 2 bij 1,3 meter en is veel te groot om in mijn nieuwe kamer bij Nawijn te hangen of om naar huis te halen.

Binnenkort worden ze opgehaald en verkocht.

Na het nieuws van acht uur nog even het programma Netwerk bekeken. Met stijgende verbazing moeten constateren dat de partij van Geert Wilders op de tweede plaats een ex-LPF-Statenlid heeft staan. Inmiddels begrepen dat er nog meer ex-LPF’ers op zijn lijst komen te staan; hoogst merkwaardig! Wilders heeft altijd geroepen dat hij niets en dan ook niets met LPF’ers of ex-LPF’ers te maken wil hebben. Hoe serieus is hij eigenlijk ?

De rest van de avond gezellig met echtgenote thuis doorgebracht en om 22.30 uur naar bed gegaan.

Woensdag

Om 7.00 uur de krant opengeslagen en gelezen dat Pastors en Eerdmans eindelijk hun eigen partij hebben opgericht en een tweede fortuynistische revolutie willen ontketenen. De vraag is welke revolutie. In Rotterdam is de revolutie van Pastors mislukt. De PvdA heeft alle goede punten overgenomen en de kiezers zien over een jaar geen enkel verschil meer. Ik ben benieuwd hoelang Eerdmans nog in de fractie van de LPF blijft zitten. Het wordt haast ongeloofwaardig om dit nog aan de kiezer uit te leggen!

Wat verschrikkelijk van die vliegtuigramp in Rusland. Die Toepolevs zijn levensgevaarlijk; het zal wel ontbreken aan goed onderhoud. De passagiers die hiermee vliegen spelen Russisch roulette.

Na het ontbijt de nodige e-mails beantwoord. Geconstateerd dat ik al een week geen website meer heb; is door de LPF uit de lucht gehaald.

Hoe kinderachtig kunnen mensen toch zijn! Morgen maak ik er werk van.

Om 12.00 uur richting Woerden gereden voor een lunch met de beoogd lijsttrekker van de LPF, Olaf Stuger. Olaf is een oud-Tweede Kamer-collega van mij uit de LPF-periode 2002 die ik aan het bestuur van de LPF als kandidaat-lijsttrekker had voorgedragen. Uitstekend gesprek gehad; wij liggen elkaar erg goed en onze verstandhouding zal door mijn vertrek uit de LPF niet veranderen.

Om 17.45 per auto naar Zoetermeer vertrokken, waar de persvoorlichter van Hilbrand Nawijn een verjaardagsfeestje vierde in een wokrestaurant. Gezellige familie en kennissen ontmoet en perfect gegeten.

Om half negen terug naar huis om op mijn dochtertje te passen omdat mijn vrouw weg moest. Met mijn zoon de voetbalwedstrijd Ajax-FC Kopenhagen bekeken. Wat een afgang voor Ajax en jammer dat ze uit de voorronde van de Champions League zijn. Direct daarna naar bed gegaan.

Donderdag

Om 7.30 in de krant gelezen dat een lid van de Hofstad-groep door vergiftiging om het leven is gekomen. Onbegrijpelijk dat, als je in ons land onze rechtsstaat ondermijnt, je gewoon mag blijven wonen en een uitkering geniet. Hoe gekker moet het in ons land nog worden? Nawijn weet hier wel raad mee! Durft de dingen te benoemen en aan te pakken; hij heeft lef!

Als dagelijkse routine mijn e-mails afgewerkt en mijn advocaat opdracht gegeven om mijn domeinnaam op te eisen.

Omstreeks 12.00 uur naar Rotterdam gereden voor een lunch met Nawijn, overige vrienden en relaties bij restaurant Kaat Mossel. Gezellig en van harte aan te bevelen. Ook nog Bram Peper gesproken; gezellige vent met een hoop kennis en ervaring. De middag vrij rustig verlopen; echtgenote en dochtertje zijn een dag winkelen in Utrecht.

Vrijdag 25 augustus

Om 8.00 uur op en even de krant opgeslagen: terroristen blijken Indiase koks. Wat een humor. Ze waren zeker onderweg in het vliegtuig aan het kokkerellen. Ook de burgemeester van Raalte moet het veld ruimen; hij heeft nu veel tijd om met zichzelf te chatten. Om 9.15 uur moet ik naar Zoetermeer naar ons campagneteam om de verdere strategie door te nemen.

Circa 14 uur is de vergadering van de Partij voor Nederland in Zoetermeer beëindigd. Vanochtend veel media-aandacht: Hilbrand Nawijn is de hele dag in het NOS Journaal. Op de terugweg naar huis constateer ik tot mijn grote ergernis dat Mat Herben mijn website nog steeds niet heeft teruggegeven. Ik geef mijn advocaat de opdracht om hem te dagvaarden met een schadeclaim aan zijn broek. Het is een schandaal dat de LPF mijn intellectueel eigendom niet aan mij wil overdragen.

    • Gerard van As