‘Het conservatieve moment is voorbij’

„Pure egomanie” heeft de rechtse samenwerking om zeep geholpen. Rechtse denkers tonen zich teleurgesteld.

De poging een brede rechts-conservatieve stroming in de Nederlandse politiek te vormen is naïef geweest. Door politieke ambities en persoonlijke vetes is „het conservatieve moment” voorbijgegaan.

Dat zeggen de conservatieve denkers Bart Jan Spruyt en Joshua Livestro vandaag in deze krant. „Door pure egomanie zijn er alleen verbrokkelde partijen aan de rechterkant gekomen”, zegt Spruyt. „Alle samenwerking die tot een brede rechtse beweging had kunnen leiden, is tot nu toe op niets uitgelopen.”

Spruyt en Livestro richtten eind 2000 met de Leidse hoogleraar Andreas Kinneging de Edmund Burke Stichting op. Deze denktank moest het conservatief gedachtegoed in Nederland verspreiden. Livestro kondigde aan dat „het conservatieve moment” was aangebroken.

Spruyt sloot zich in 2004 aan bij ex-VVD’er Geert Wilders. Hij wilde echte politieke invloed. De moord op Pim Fortuyn, met wie Spruyt veel contact had, maakte hem ongeduldig. Volgens Spruyt was het beter geweest als de conservatieve denkers waren doorgegaan met het beïnvloeden van de publieke opinie, in plaats van de politiek in te gaan.

Spruyt heeft Wilders’ Partij voor de Vrijheid vorige week verlaten. Hij heeft vergeefs geprobeerd Wilders te verenigen met andere rechtse politici, zoals Marco Pastors en Joost Eerdmans. Beiden hebben deze week een eigen partij opgericht. Ook oud-minister Hilbrand Nawijn (ex-LPF) heeft een eigen partij opgericht. Allen gaan campagne voeren met conservatieve thema’s als een kleine maar krachtige overheid, belastingverlaging en meer aandacht voor morele en ethische vraagstukken.

Zaterdags Bijvoegsel:pagina 33

    • Guus Valk