Geestdriftige politicus racet mee met de tijdgeest

NRC Handelsblad plaatste maandag 21 augustus op de voorpagina de schitterende foto van Balkenende en Opstelten, in een oude open Bentley, overvallen door een hoosbui.

Maar hier is meer aan de hand dan een nat pak. Rotterdam wil racestad worden. Zoiets als Monte Carlo. Niet Rotterdam wil dat, maar het zakenleven en het politiek establishment. Steden moeten `op de kaart`, met hulp van de evenementenindustrie.

De premier en de burgemeester die geestdriftig de CO2-uitstoot promoten. Sport als het ideologisch vehikel van de grenzeloosheid, het almaar sneller, hoger en sterker.

De CO2 verhit de atmosfeer. Die hitte doet veel meer zeewater verdampen. Dat moet weer uit de lucht. Na de hitte, de droogte en de verdorsting nu de orkanen en de zondvloeden. Toen de hoosbui in Rotterdam viel, liepen straten en huizen in Nederland onder water. En niemand roept: stop. Stop diefiles, stop die vliegtuigen. Geen politicus hoort je. Ze racen mee met de tijdgeest. Kortzichtig is erger dan blind.

    • Herman Verbeek Groningen