FNV komt in actie tegen durfkapitaal

FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de marktsector, heeft een zevenpuntenplan voor het kabinet om financiële avonturiers te ontmoedigen die Nederlandse bedrijven willen opkopen.

„Wij willen een eind maken aan het strippen, stropen en slopen”, zegt voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. „Ook gezonde bedrijven zijn hun leven niet meer veilig.”

De afgelopen maanden zijn de werknemers van enkele van de grootste Nederlandse bedrijven opgeschrikt door eisen van Angelsaksische zwerfkapitalisten. Zij hebben supermarktbedrijf Ahold en industrieel concern Stork stevig onder druk gezet hun bedrijf op te splitsen. Verder hebben private equity-financiers in een wervelwind van overnames voor 23,5 miljard euro Nederlandse bedrijven gekocht, waaronder informatieleverancier VNU, de halfgeleiderdivisie van Philips en, deze week, de logistieke afdeling van post- en expressbedrijf TNT.

Van der Kolk merkt in de praktijk dat de dreiging van opkopers bedrijven aanzet zich meer op de korte termijn te richten. „Ik hoor het van mensen in de top van Philips, Akzo, Unilever. Het krachtenveld is radicaal veranderd. Bestuursvoorzitters laten hun beleid mede bepalen door de kans dat zij doelwit worden. Ze willen de aandeelhouderswaarde zo snel mogelijk omhoog krijgen. Voor je het weet, gaat dat ten koste van vernieuwingsinvesteringen en onderzoek dat juist continuïteit op langere termijn geeft.”

Van der Kolk is ontevreden dat minister Wijn van Economische Zaken niet de vakbonden maar wel bedrijven en financiers wil uitnodigen voor een conferentie over de uitverkoop en over de vraag of dit ‘verstandig kapitalisme’ is. „Valse start van Wijn”, zegt Van der Kolk. „Ik ga zelf naar Den Haag, of met de FNV, om hem mijn pakket maatregelen aan te bieden.”

Van der Kolk wenst buitenlandse opkopers fiscaal te ontmoedigen, wil dat pensioenfondsen openheid betrachten over hun investeringen in private equity en zwerfkapitaal en poogt de macht van werknemers in raden van commissarissen te versterken. Hij wil de discussie tussen de belangen van aandeelhouders en werknemers zo transparant mogelijk maken door werknemers en aandeelhouders elk de helft van het aantal commissarissen te geven.

FNV:pagina 21

    • Menno Tamminga Jeroen Wester