Europees deel VN-macht voor Libanon is rond

Zo’n zes- tot zevenduizend Europese militairen zullen de ruggengraat vormen van de vredesmacht van de Verenigde Naties in Libanon. Dit bleek gisteren tijdens een met spoed belegde vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie in Brussel.

„Nu kunnen we beginnen een geloofwaardige vredesmacht op te bouwen”, zei secretaris-generaal Kofi Annan van de VN. Hij was naar Brussel gekomen in de hoop dat daar een doorbraak kon worden bewerkstelligd in het al weken durende diplomatieke overleg over de vorming van een 15.000 man tellend VN-vredesleger.

Het persbureau AP meldde op basis van bronnen rondom de Libanese regering dat Libanon de „effectieve deelname” van Europese landen aan de vredesmacht verwelkomt. Israël heeft laten weten dat het de lucht- en zeeblokkade van Libanon zal beëindigen zodra de VN-macht is gestationeerd.

De oorlog tussen Israël en Hezbollah eindigde op 14 augustus na een strijd van 34 dagen. De druk op Europese landen om met toezeggingen te komen was groot omdat het bestand met moeite overeind kan worden gehouden.

Italië, dat al eerder twee- tot drieduizend militairen toezegde, en Frankrijk (2.000 soldaten), zijn de grootste Europese leveranciers van de VN-vredesmacht. Spanje zegde 1.000 tot 1.200 man toe, België 400 en Polen 250. Finland, Zweden en Noorwegen overwegen samen een bataljon van 500 soldaten te vormen.

De eerste Italiaanse blauwhelmen kunnen dinsdag vertrekken, zei de Italiaanse premier Prodi. Over twee à drie maanden zou het leger op volle sterkte moeten zijn.

De troepen krijgen een „robuust” mandaat, zei Kofi Annan. Hoe de opdracht van de VN-militairen precies zal worden geformuleerd is nog onduidelijk. Onduidelijk is ook nog welke landen buiten de EU militairen zullen leveren aan de VN-macht.

Nederland zal geen grondtroepen leveren. Volgens minister Bot (Buitenlandse Zaken) was er in Brussel begrip voor het argument dat de Nederlandse krijgsmacht al elders een maximale inspanning levert, met name in Afghanistan. Nederland overweegt een fregat te sturen. Dat zou met een of meer Duitse marineschepen een eenheid kunnen vormen.

hoofdartikel: pagina 17