Dylan veroordeelt kwaliteit van digitaal geluid

ROTTERDAM, 26 aug. Aan de vooravond van het verschijnen van zijn nieuwe cd heeft songwriter Bob Dylan in een interview de vloer aangeveegd met de opnamepraktijk van de laatste twintig jaar. ”De geluidskwaliteit van cd`s is verschrikkelijk, ”zei hij in een interview met het blad Rolling Stone. Volgens Dylan, die bekend staat om zijn aversie tegen techniek en elektronica - veertig jaar geleden kreeg hij tijdens een concert `Judas` naar zijn hoofd geslingerd toen hij een elektrische gitaar ter hand nam - is in de afgelopen decennia geen enkel album van betekenis uitgebracht, de acht cd`s die hij in die periode zelf maakte niet uitgezonderd. ”Je doet je best om tegen techniek te vechten, maar ik ken eigenlijk niemand die in de afgelopen twintig jaar een fatsoenlijk klinkend album heeft uitgebracht” zegt hij. Dylans voornaamste bezwaar is dat de nuance in het geluid verloren gaat doordat producers proberen elk element zo luid mogelijk te laten klinken. ”Je hoort alleen geluid. Alles klinkt even statisch. Er is geen onderscheid tussen de verschillende elementen. ” Zelfs de geluidskwaliteit van de door hemzelf geproduceerde cd die maandag verschijnt, Modern Times, kan in Dylans oren geen genade vinden: ”Zelfs deze liedjes klonken in de studio waarschijnlijk tien keer zo goed.” (bron Rolling Stone, The Guardian)