Dutch Design gaat in hotel strijd aan met het eigen bed

Nederlanders missen op vakantie vooral hun eigen bed. Om het hotelslapen te veraangenamen zijn nu jonge Nederlandse ontwerpers ingezet

PRINSESSEN OP DE ERWT: Vlnr ontwerpsters Sylvie de Loo, Annet Neugebauer en Kim van Bakel op het nieuw type hotelbed in The Grand in Amsterdam.

Twee op de drie Nederlanders is blij om na de vakantie weer terug te zijn in het eigen huis, blijkt uit onderzoek dat afgelopen week is gepubliceerd. Vooral het eigen bed wordt gemist tijdens de vakantie. Op de tweede plaats staat het comfort van het eigen huis. En het derde dat Nederlanders tijdens de vakantie het meest missen, is de beschikking over de eigen computer.

Maar er zijn ook allerlei ergernissen of ergernisjes na thuiskomst van de vakantie, zo meldt 55 procent van de duizend ondervraagden. Op nummer één van thuiskomstirritaties staat: de toename van onkruid in de tuin. Als tweede irritatie wordt het verwerken van de stapel post genoemd, en als derde: achterstallig onderhoud.

Het onderzoek naar wat thuiskomers wel en niet bevalt aan het eigen huis na de vakantie is uitgevoerd door bureau MarketResponse, in opdracht van een hypotheekbemiddelaar, Van Bruggen Adviesgroep.

Dat het eigen bed op de eerste plaats staat van wat thuis gemist wordt is natuurlijk niet vreemd – iedereen die wel op een leeglopend luchtbed of in een wrak bed in een goedkoop hotelletje heeft wakker gelegen, kan zich dat voorstellen. Er zijn mensen die, zelfs als ze naar hotels gaan, hun eigen kussen meenemen – om toch een stukje van je eigen bed bij je te hebben in den vreemde.

Het is zeker niet zo dat bedden alleen maar een probleem zijn in de allergoedkoopste achterafpensions, waar niet alleen de veren door het matras steken, maar ook na een half uur blijkt dat vlooien in de beschaafdste vakantielanden nog volop aanwezig zijn. Ook in het topsegment van de hotels kan slapen een probleem zijn. Althans een punt van zorg. Dat bleek nadat een keten van Franse luxehotels, Sofitel, onderzoek had gedaan naar de wensen van hun klanten, zakenlui en de luxere toerist.

bed als hotelkern

Ondanks alle pogingen om het hun gasten naar de zin te maken met verfijnde diners, vingerknippende service en luxe design-interieurs, bleven hun gasten lekker slapen als het belangrijkste van het hotel zien. „We hebben ons daarom weer op de kern van de hotelerie gericht”, zei een van de topmensen van Sofitel-hotels onlangs in The Grand Hotel in Amsterdam, „Het bed.”

Het Grand Hotel, een hotel gevestigd in het oude stadhuis in Amsterdam, waarin ondermeer een wandschildering van Karel Appel is te vinden, is onderdeel van de Sofitel-keten. Daar werd deze zomer het luxe bed gepresenteerd, dat in de Sofitelhotels concurreren moet met het eigen bed. Het heet dan ook MyBed. Het is een speciaal ontwikkeld extra luxe bed, met extra luxe matrassen, en daarop weer een extra verenmatras, en extra kussens en wat al niet. Dat alles natuurlijk hypoallergeen en stofmijtwerend. Want beestjes vinden overal hun weg.

Om deze poging van het Franse bed-design te vervolmaken, heeft de hotelketen ook nog drie jonge Nederlandse ontwerpsters ingeschakeld – Dutch design – om bij het bed nog accessoires te ontwerpen. Vandaar dat Kim van Bakel, Annet Neugebauer en Sylvie de Loo afgelopen zomer in The Grand waren om hun beddespullen te presenteren: een slaapkimono, een kussen met warmte-element, slippers en slaapmasker, die vanaf volgend jaar ook in Sofitel hotels te koop zijn.

De drie jonge ontwerpers zijn door het bedrijf uitgezocht, omdat ze zich al enigszins onderscheiden hadden als beginnende designers.

06-string & tumbly

Zo heeft een speciaal ondergoed-ontwerp van Sylvie de Loo de aandacht getrokken het afgelopen jaar: de zogenoemde 06-string. Dat is een string waarop je je telefoonnummer, naam of korte mededeling kan zetten, op het elastiekbandje dat net boven je broek uitkomt: een moderne communicatievorm (zie www.semdesign.nl)

De ontwerpen van Kim van Bakel, zoals de plasrok en het telefoonbierviltje zijn te vinden op www.kimvanbakel.nl. En Annet Neugebauer heeft een tuimelpoef ontworpen, de Tumbly, die in productie is genomen en wereldwijd verkocht wordt via internet: www.tumbly.nl

Paul Steenhuis

    • Paul Steenhuis