Comets On Fire: Avatar

Comets On Fire: Avatar (Sub Pop, distr. Konkurrent) ****

Comets On Fire: Avatar (Sub Pop, distr. Konkurrent)

Als gitarist Ben Chasny niet subtiel akoestisch tokkelt of dreinende drones aanlegt in zijn eigen project Six Organs Of Admittance of de neo-avant-folkgroep Current 93, geeft hij het losgeslagen psychedelisch beest in hem de ruimte. Die komt aan de oppervlakte in Comets On Fire, een groep die de acid rock knap naar 2006 trekt. Opener Dogwood Rust doet vermoeden dat de aloude Jefferson Airplane weer vleugels heeft gekregen, en een opgevoerde straalmotor bovendien. Staalharde sixties-iconen Quicksilver Messenger Service, MC5 en Blue Cheer doen hun invloed gelden, die laatste vooral in Holy Teeth: het enige nummer onder de zes minuten. Want dat voorman Ethan Miller geen al te puntig songschrijver is, belet de groep niet om de verbeelding vleugels te geven in opwindende rocknummers waarin ouderwets èn actueel geïmproviseerd wordt, waarbij gefreak in de hand gehouden wordt dankzij een slim gelaagde opbouw. Typisch zo’n gitaarband waar Lowlands flink van was opgeknapt.

JACOB HAAGSMA

    • Jacob Haagsma