Chopperfiets

Lukas Keijser ziet een nieuwe vervoerstrend: fietsen die lijken op crossmotoren. Groot, laag, stoer en opvallend – nog wel

STOER: op een lage crossfiets door de Amsterdamse binnenstad Foto Jørgen Krielen © Jorgen Krielen/Amsterdam 01-08-2006/ Chopperfietsen Krielen, Jorgen

Bij mij in de buurt in Amsterdam fietst al jaren een man rond die, schat ik, ongeveer dezelfde leeftijd heeft als mijn vader. Ze lijken verder in niets op elkaar. De man uit mijn buurt draagt leren kleding en een gezichtsbedekkende zonnebril en aan zijn fiets hangt een gettoblaster die dreunende hiphop uitknettert. Die fiets is natuurlijk geen brave Gazelle-toerfiets, maar een chopper: een fiets die lijkt op de motoren uit de film Easy Rider, met een hoog stuur en een lang zadel, waar je meer op ligt dan op zit.

De man is niet meer de enige in de stad met zo’n fiets. Ze beginnen mode te worden, net zoals de mountainbikes dat in de jaren negentig waren en de gekleurde Kronan-postfietsen rond de millenniumwisseling. Rick (28) heeft nu ongeveer een jaar een chopper. „In het begin begroette je elkaar, toen waren er niet zoveel. Nu het steeds groter wordt, gebeurt dat minder.” Hij vertelt dat hij in de fietsenstalling bij het centraal station eerst meer moest betalen, dezelfde prijs als voor een bakfiets. De fiets is behoorlijk wat groter dan een gewoon stadsmodel. „Maar dat konden ze niet meer volhouden, er kwamen er teveel.” De speciaalzaak Chopperdome is ook niet meer de enige winkel die de fietsen verkoopt.

De fiets van Rick is naar zijn smaak aangepast. De glimmende voorvork is er extra opgezet, net als de spatborden die bijna de grond raken. Op het zadel flikkeren zilvergrijze vlammen. Binnenkort worden die ook op het frame gespoten, want hij vindt de fiets nu te simpel. Het speciale aan de fiets zegt hij, is dat niemand dezelfde heeft. Maar hij fietst ook goed. „Laatst leende ik de omafiets van mijn vriendin en bij elke bocht was ik bang dat de banden eraf vlogen.”

De fiets van Monica (34) gaat vrij zwaar, vertelt ze. Ze heeft er in zes jaar al verschillende versleten. „De een is fijner dan de ander. Bij sommige modellen kun je je been niet strekken, dat is niet zo ergonomisch verantwoord.” Maar toch gebruikt ze hem veel. Anders dan Rick die zijn fiets vooral als vervoermiddel gebruikt, toert Monica vaak door de stad. Ook zij kocht haar fiets vanwege de „combinatie van praktisch en looks”. Monica heeft verschillende dingen laten aanpassen, zoals het zadel en de handvaten. Met deze fiets, in de kleuren van haar haar, is ze de enige in Amsterdam, vertelt ze.

De Zwitserse toeristen Christian (32) en Leslie (34) hebben cruiserfietsen gehuurd. Want die zijn comfortabeler dan gewone fietsen zeggen ze, en je valt er niet mee op tussen de locals.

Het is een beetje de omgekeerde wereld: niet opvallen door een opvallende fiets te berijden. De man uit mijn buurt moet de volumeknop van zijn gettoblaster nog maar wat omhoog draaien.

    • Lukas Keijser