Chávez in China: VS vormen dictatuur

Op bezoek in China heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez gisteren gezegd dat „als één land een democratische transitie nodig heeft het de Verenigde Staten wel zijn, want dat is een dictatuur”. Chávez reageerde zo op het woensdag hernieuwde aanbod van Washington aan Cuba om het handelsembargo tegen dat land op te heffen wanneer het socialistische regime politieke hervormingen doorvoert.

Chávez is in China voor het sluiten van enkele wapen- en olieakkoorden. Zijn bezoek staat daarnaast in het teken van de Venezolaanse ambitie om vanaf 2007 een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad te krijgen. De VS gruwen van het idee dat Chávez daar een podium krijgt om zijn bekende anti-Amerikaanse retoriek te verspreiden. Ze nodigden daarom Guatemala uit om met Venezuela te concurreren om diezelfde Latijns-Amerikaanse zetel.

Als de regio er niet zelf uitkomt, zal de Algemene Vergadering in oktober voor de Latino’s beslissen. Chávez zette de laatste maanden daarom een wereldwijd diplomatiek offensief in. In allerlei landen strooide hij met oliedollars en beklonk hij grote wapendeals.

In China was het voor Chávez niet moeilijk steun te winnen. Guatemala onderhoudt geen diplomatieke betrekkingen met Peking. Bovendien erkent het Midden-Amerikaanse land het bestaansrecht van Taiwan, dat door China wordt gezien als een afvallige Chinese provincie. (EFE, AFP)