Bliksem doodt leden fanfare

Je zou het een morbide speling van het lot kunnen noemen. In ieder geval, zo zegt gemeentewoordvoerder Marja Nengerman, „had het niet voorkomen kunnen worden”.

Gistermiddag, om zeven minuten voor drie, stonden de leden van de Christelijke Muziekvereniging Sursum Corda op de begraafplaats van het Achterhoekse dorp Vorden opgesteld voor de teraardebestelling van één van hun ereleden, toen plotseling de bliksem insloeg. Verschillende leden van de fanfare werden tegen de vlakte geslagen; vijf leden krabbelden niet meer overeind. Omstanders slaagden er in drie van hen te reanimeren. Hun toestand is „stabiel”. Eén muzikant was op slag dood. Een ander kon nog worden bijgebracht, maar overleed kort daarna.

Het onweer kwam volkomen onverwacht. „Plotseling sloeg het weer om”, vertelt Nengerman. Het begon hard te regenen. „Er waren twee donderklappen, en twee blikseminslagen.” Eentje daarvan sloeg in in de boom waaronder het fanfare-orkest beschutting had gezocht. Volgens de woordvoerder hebben de gewonden nog het geluk gehad dat de omstanders zo snel hulp hebben verleend.

Volgens Nengerman heeft heeft het ongeluk „een diepe indruk” gemaakt. „Vorden is een kleine, hechte gemeenschap.” Gisteravond heeft de burgemeester Aalderink van de gemeente Bronckhorst, waaronder het dorp Vorden valt, een druk bezochte persconferentie gegeven. Maandag volgt nog een speciale bijeenkomst voor de leden van Sursum Corda.

Volgens Monique Somers van het KNMI vallen er in Nederland gemiddeld één à twee doden per jaar door blikseminslag. Zo kwam eerder dit jaar in Zeeland een vrouw om. „Bliksem is gewoon heel gevaarlijk.”

Somers vindt het moeilijk om het ongeluk in Vorden te verklaren. Schuilen onder een boom is normaal gesproken geen goed idee. Ook de metalen blaasinstrumenten kunnen de fanfare noodlottig zijn geworden „De ontlading zoekt altijd de kortste weg naar de aarde. Metaal is een goede geleider.”

Bij zwaar onweer of noodweer geeft het KNMI extra waarschuwingen, of kondigt het weeralarm af. Deze vrijdag was daar echter geen sprake van. „Enkele onweersbuien”, stond er op de website van het KNMI in de Bilt.